BIZnews

Pozitivna priča iz Ljubuškog: Firma koja proizvodi, raste i treba još radnika

Firma Lager d.o.o. osnovana je 1987. godine u Posušju, gdje i danas uspješno posluje i odakle svoje proizvode šalje i u inostranstvo. U tridesetak godina poslovanja, firma je izrasla u regionalnoga giganta i lidera u prodaji građevinskih mašina i opreme, te je postala zastupnikom nekih od najvećih svjetskih brendova.

Firma International iz Ljubuškoga - Jabuka.tv

Advertisements

Međutim, da se osim u trgovini može uspjeti i u proizvodnji, i to na obostrano zadovoljstvo radnika i poslodavaca, potvrđuje firma koju je Lager Grupa pokrenula 2009. godine, investiravši u kupnju bivše tvornice FAMOS TDV Ljubuški. Prostori te bivše firme su osvježeni i tu je osnovana firma pod imenom International, koja u sedam-osam godina rada bilježi pozitivne trendove i – prema svemu sudeći – obećava uspješno poslovanje i radna mjesta u Ljubuškom, a možda i šire.

Firma International iz Ljubuškoga bilježi pozitivne trendove i obećava uspješno poslovanje

Želeći promovisati pozitivne trendove i uspješna iskustva poduzetnika, ekipa portala “Jabuka” obišla je proizvodne pogone Internationala i razgovarala sa Stjepanom Tomićem, direktorom te uspješne firme…

Opće je poznato da u Bosni i Hercegovini nije lako biti poduzetnik, a pogotovo proizvođač. Domaća proizvodnja uglavnom nije poticana niti subvencionirana, nije niti zaštićena, te se oni koji se odluče za proizvodnju snalaze kako znaju i umiju. I narodna izreka kaže da su počeci uvijek teški pa je tako bilo i u ovom slučaju.

“Iskustva u ovih sedam-osam godina su raznolika. Proizvodnja je definitivno jako interesantna branša, ali ujedno i zahtjevna. Kao i svako proizvodno poduzeće, potrebno je proći porodiljne muke: osposobiti pogon, naći kvalitetne kadrove, apsolvirati tržište i slično. Također, jako je bitna i vizija onoga što treba biti okosnica proizvodnje”, kaže Tomić.

Shodno tome, firma sa sjedištem u Ljubuškom u posljednje se vrijeme opredijelila za nekoliko proizvoda koji su im okosnica proizvodnje i s čijim razvojem želi nastaviti.

“Mi smo se specijalizirali za proizvodnju prikolica i poluprikolica za izvangabaritne terete, korpi za bagere, mlinova i raznih drobilica za kamen. Naravno, uz to nudimo i širok spektar proizvoda prema posebnim zahtjevima kupaca, za što imamo potrebnu infrastrukturu”, navodi Tomić za portal “Jabuka”.

Neki od proizvoda za koje se firma specijalizirala su prikolice i poluprikolice za izvangabaritne terete

U proizvodnji se koristi najkvalitetniji čelik i firma surađuje s najpoznatijim dobavljačima iz Evrope i svijeta. Konkurencija nije mala i treba opstati na otvorenom tržištu, a jedino je tako moguće pratiti trendove i zadovoljiti potrebe kupaca. I na tom polju ova firma ima pozitivna iskustva.

Naime, da je za uspješnu proizvodnju potrebno uvijek pratiti potrebe tržišta pokazuje primjer freze-drobilice, još jednoga uspješnoga proizvoda ove firme koji se iskazao u minulom periodu “smiljomanije” te i dalje uspješno zadovoljava sve potrebe zainteresiranih kupaca ili iznajmljivača.

“Ideja za frezu-drobilicu proizišla je iz jednostavne potrebe tržišta za takvim proizvodom. S obzirom na to da smo u srcu kamenjara, cilj je bio napraviti proizvod koji će cijenom i kvalitetom zadovoljiti potrebe naših gospodarstvenika. Mislim da smo uspjeli u tome, zahvaljujući iskustvima djelatnika Lager Grupe koji se svakodnevno susreću s problemima i nedaćama koje ih prate pri ravnanju ovih krških krajeva. Naravno, kako napreduje tehnologija tako i mi pomjeramo granice, ali sa zadovoljstvom mogu zaključiti da za sada imamo proizvod koji u potpunosti zadovoljava sve kriterije”, s ponosom ističe Stjepan Tomić.

Freza-drobilica jedan je od proizvoda koji zadovoljava sve želje kupaca, a iskazala se u “smiljomaniji”

Uspješno praćenje trendova i novih tehnoloških dostignuća ova firma zahvaljuje i suradnji s velikom firmom Lager Group, koja je rasprostranjena u cijeloj jugoistočnoj Europi, ali i u drugim evropskim zemljama.

“Naši kadrovi i uposlenici kao menadžeri prodaje stalno su prisutni na terenu i tako prate najnovije trendove. Informacije koje dobivamo s terena, naravno, automatizmom se prenose do nas koji ih pretvaramo u konkretan proizvod“, objašnjava Tomić za portal “Jabuka”.

Kako nam dalje navodi direktor na čelu ove uspješne firme, upravo je u tome i jedna od prednosti djelovanja srednjega poduzeća. Takva su se poduzeća, za razliku od velikih, u svakom trenutku spremna prilagoditi tržištu i započeti proizvodnju nekoga proizvoda koji je tržištu tada interesantan.

Proizvodi koji izlaze iz pogona firme International završavaju u zemljama regije, ali cilj je širiti plaman i na druge europske zemlje

Proizvodi koji izlaze iz ovih pogona zasad uglavnom završavaju na prostoru Bosne i Hercegovine te u zemljama regije, ali ima i ambicija i naznaka za širenje plasmana proizvoda i u druge zemlje Evrope. Da za to ima potencijala, pokazuje besprijekorno poslovanje s Hrvatskom, koja je članica EU.

“Za nas je to jako bitno i to je dobar pokazatelj koji nam govori da smo spremni poslovati i sa svim drugim zemljama Evropske unije”, ističe Tomić za portal “Jabuka.tv”, i dodaje: “Dosad općenito u poslovanju nismo imali negativnih iskustava. Kupcima je bitan omjer kvalitete i cijene, a mi se s našim proizvodima potpuno uklapamo”.

Ono što vrijedi istaknuti je da smo i od radnika iz ove firme čuli pozitivna iskustva. Posla ima, ima i umora, ali je plaća redovita i za ovdašnje uslove vrlo pristojna. U Internationalu trenutno radi tridesetak radnika, ali još uvijek ima potrebe za stručnjacima i zanatlijama. Tu, ipak, ima problema.

“Na tržištu rada, kada gledamo na metalsku struku, u posljednjem je desetljeću došlo do velikoga poremećaja. Za vrijeme i nakon Domovinskoga rata pogašena je većina firmi koje su se bavile preradom metala i metaloprerađivačkom industrijom. Tehnologije nisu praćene, a sistem školstva bio je primoran na samo teoretska izučavanja materije. To je proizvelo određeni broj kadrova koji, nažalost, nemaju nikakva praktična znanja, što je definitivno problem”, ističe Tomić.

Osim nedostatka kadrova, problem je i iseljavanje s ovoga područja u zemlje Evropske unije. Firma teško dolazi do kvalitetne radne snage, a posebno im trebaju zavarivači i bravari. Ono što je nedostatak, ujedno je i prilika za sve one koji su voljni raditi i riješiti taj problem.

Tako i u ovoj firmi ističu da su spremni mnogo uložiti u potencijalnoga radnika, čak i onoga koji bi na novo radno mjesto došao bez ikakva iskustva, ali s voljom za rad i usvajanje potrebnih vještina.

I od radnika ovoga poduzeća čuli smo pozitivna iskustva, a potrebe za novim kadrovima i radnom snagom još uvijek ima

“Spremni smo ulagati u napredak svakoga našega radnika na obostranu korist te ovom prilikom pozivam zainteresirane da se prijave za radno mjesto u našoj firmi jer imamo još nepopunjenih radnih mjesta”.

Uvijek valja učiti od onih uspješnih i iskusnih pa smo i direktora ove firme upitali recept za ostanak i uspjeh u Bosni i Hercegovini.

“Recepata ima više, treba zasukati rukave i raditi. Danas medijski utjecaji i lagani pristupi informacijama dovode do stalnih premještanja radne snage. Pa evo, svjedoci smo i sve većega broja odlazaka mladih, ali i školovanih ljudi u zemlje EU i svijeta. Teško je nekoga osuđivati i sprječavati u naumu da ide tamo gdje misli da će mu biti bolje”, ističe Stjepan Tomić za portal “Jabuka.tv” i nastavlja: “Ja samo mogu reći da sam lično lokalpatriot te, iako sam obišao ‘nešto svijeta’, ne bih se želio odseliti iz ovih krajeva. Često u razgovorima s kolegama koje rade na nekim odgovornijim mjestima u raznim firmama konstatiramo kako svi govore da nema posla. Međutim, kad tražite nekoga da radi, teško ga je naći. Tu je, naravno, i problem funkcioniranja sistema: trebalo bi se više pozabaviti prekvalifikacijama, doškolovavanjima i slično, jer je očito da imamo neravnomjeran odnos između potrebne i educirane radne snage”, zaključuje Tomić.

Nakon našega odlaska, u pogonima ove firme ostalo je tridesetak radnika koji dovršavaju narudžbu koja će vjerojatno preći granice BiH. Vjerujemo da će narudžbi biti i ubuduće jer se ovdje radom i znanjem stvaraju nove vrijednosti i proizvodi koji se mogu ravnopravno nositi sa svim drugim proizvodima i bilo gdje u svijetu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh