BIZnews

USAID i Ambasada Švedske pomažu 12 prerađivača smilja u BiH

Martin Soldo u najmanju je ruku hrabar mladić. Veliki broj članova njegove porodice odlučio je grijati se pod suncem tuđeg neba. Tri brata u Njemačku su otišla trbuhom za kruhom, tri strica su u dalekoj Australiji. On je međutim ostao u svojoj zemlji i pokrenuo vlastiti biznis, sa 26 godina bavi se proizvodnjom smilja.

Ivan Mandic

Advertisements

“Od proizvodnje smilja se ne možete obogatiti, ali možete pristojno živjeti. Da nije bilo uzgoja smilja ja bih vjerojatno sada bio u Njemačkoj. Na smilju morate raditi mukotrpno i zasaditi dovoljne količine da bi živjeli od toga”, priča Martin.

Njegova farma, “Soldo Mont” jedna je od 12 koje su dobile podsticaj u sklopu projekta USAID-a i Ambasade Švedske pod nazivom FARMA II.

Tim povodom u Mostaru je upriličena svečanost potpisivanja ugovora o grantu između USAID-a i Ambasade Švedske u BiH s jedne strane i odabranih proizvođača sa druge.

“Prije samo pet godina, divlje smilje u Hercegovini bilo je ugroženo u svom prirodnom staništu, zbog velike potražnje ove biljke na tržištu. Nakon inicijative kultivisanja koja je potpomognuta prvim našim pojektom FARMA, situacija se dramatično promijenila. Danas površina na kojoj se uzgaja smilje premašuje 1.000 hektara, s tendencijom da se još više proširi, gdje se proizvođači suočavaju s problemom limitiranih kapaciteta za preradu. Zbog toga smo kroz projekt USAID/Švedska FARMA II, odlučili podržati daljnji razvoj ovog sektora. Osigurali smo 0,7 miliona KM iz grant fondova za 12 proizvođača, vezano za uzgoj i obradu smilja. Ove investicije poboljšat će život za preko 300 osoba, uključujući njih 50 s punim radnim vremenom i 79 sezonskih radnika. Svi primatelji sredstava odabrani su u jakoj konkurenciji među 40 aplikacija”, kazao je Peter Duffy, direktor misije USAID u BiH.

Osim njega predstavnicima medija obratili su se Ivan Mandić, sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH, kao i predstavnici odabranih proizvođača, Slobodanka Dangubić (Ljbilje Ljubinje) i Ivana Matić (Loznica Čapljina).

Projekat USAID/Švedska FARMA II je treća generacija projekata USAID-a i Vlade Švedske usmjerenih na poljoprivredni sektor u BiH.

Osim Soldo Monta, sredstva su odobrena za sljedeće proizvođače: Loznica Čapljina, Malo sunce Mostar, Intera Mostar, Ljbilje Ljubinje, Eko bio gen Posušje, Ferimport Čitluk, Miškić bus Široki Brijeg, Anđelić Trebinje, Bojka Ljubuški, EkoAromatik Ljubuški i UPIP Žepče.

Prethodni projekti pomogli su BiH da poveća prodaju i izvoz pojedinih kultura i prehrambenih proizvoda u okviru poljoprivrednog sektora. Ukupni iznos za dodjelu bespovratnih sredstava koje dodjeljuje USAID/Švedska u okviru projekta FARMA II iznosi 3,5 miliona dolara. Do danas je napravljeno pet poziva za dodjelu bespovratnih sredstava, što je rezultiralo sa 319 zahtjeva s terena.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh