BIZnews

Vjerovali ili ne: Naša država među 100 najbogatijih u svijetu

Bosna i Hercegovina može se pohvaliti da je ušla među 100 najbogatijih država ako je suditi prema rezervama zlata. Naša država zauzela je 91. poziciju s tri tone ovog dragocjenog metala, te se plasirala između Mađarske i Luksemburga.

Zlatne poluge - Avaz.ba

Advertisements

Snažan pritisak

Prema najnovijoj analizi Svjetskog vijeća za zlato (WGC), najbogatije su Sjedinjene Američke Države, koje imaju više od 8.000 tona zlata. Na drugom mjestu je Njemačka s više od 3.300 tona, a zanimljivo je da je na trećem mjestu Međunarodni monetarni fond (MMF) s više od 2.800 tona.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić kazao je za “Avaz“ da je zlato koje posjeduje MMF u biti naslijeđeno, jer je u vrijeme nastajanja Fonda još na snazi bilo pravilo da se novac vezuje uz zlatnu rezervu država.

“Dakle, države koje su 1944. godine formirale MMF morale su deponovati i zlato u Fond. Radi se o ogromnim zlatnim rezervama, koje ne mogu biti prodate tako lako, jer bi izvršile snažan pritisak na svjetsku cijenu zlata. Jedino što zbunjuje u ovoj listi WGC-a jeste svrstavanje MMF-a u isti rang s državama. Do momenta odustajanja od principa zlatne rezerve, određene države su svoje obaveze prema MMF-u izvršavale u zlatu, te je zbog toga ovaj fond nagomilao više od 2.800 tona”, pojasnio je Čavalić.

Dodao je da se danas novac naslanja na povjerenje, a ne na zlato, te da, kada je riječ o našoj državi, te tri tone zlata koje posjeduje BiH ne treba posmatrati kao zlatnu rezervu, već samo kao državnu imovinu, kao bilo koju drugu.

“Dakle, ta količina ne pokriva konvertibilnu marku kao valutu i nema tu svrhu. Nije tako samo kod nas, već nijedna svjetska valuta nema više pokriće u zlatnim polugama. Zato naša država sutra može prodati te tri tone zlata ili ih zamijeniti nečim drugim i to neće uticati na konvertibilnu marku, jer naša marka direktno ovisi o euru. Ovim tonama zlata upravlja Centralna banka BiH”, istakao je Čavalić.

Stanje na Balkanu

Kada je riječ o Balkanu, najviše zlata posjeduje Srbija (18,8 tona) i nalazi se na 63. mjestu. Slijedi Makedonija, koja je sa 6,9 tona na 77. mjestu. Na 88. mjestu je Slovenija sa 3,2 tone, a na 98. mjestu nalazi se Albanija sa 1,6 tona. Među top 100 nisu Hrvatska i Crna Gora.

Na posljednjem, 100. mjestu liste nalazi se Mongolija sa 1,5 tona zlata.

Centralna banka: Zlato koje je sastavni dio deviznih rezervi

Iz Centralne banke (CB) BiH potvrdili su za “Avaz” da CBBiH u svom portfoliju posjeduje tri tone zlata.

“Zlato koje je sastavni dio deviznih rezervi, CBBiH drži na računu u banci u Švicarskoj kreditnog rejtinga AAA, a fizički je locirano u trezoru “Bank of England:. Zlato je u teoriji okarakterisano kao imovina zaštićena od negativnih uticaja inflacije, ali i kao dobro za kojim raste potražnja u nesigurnim vremenima. Za svaku zemlju poželjno je da ima što više rezervi u zlatu, jer je zlato najpouzdaniji oblik čuvanja vrijednosti. Zlato predstavlja jedan od instrumenata u koje CBBiH investira svoje devizne rezerve te kao sastavni dio deviznih rezervi predstavlja pokriće domaćoj valuti”, istakli su iz CBBiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh