BIZnews

Konzum uručio još 400 otkaza u BiH i to radnicima u Mostaru

Konzum je uručio još 400 otkaza u Bosni i Hercegovini, i to radnicima u Mostaru koji su u ovoj kompaniji imali ugovore na određeno vrijeme.

Konzum - Faktor.ba

Advertisements

Ovo je za “Oslobođenje” kazao predsjednik Sindikata PPDIVUT Mehmed Avdagić…

“Iz ovog sindiksta smo prvi upozorili na tešku situaciju u koncernu, s namjerom da se pomogne Konzumu, a zauzvrat je od radnika traženo da iz našeg pređu u drugi sindikat, jer sam odbio dati pristanak na otkaze. Mi smo jučer angažovali advokate koji će zastupati sve radnike Konzuma u BiH, a država mora poduzeti adekvatne mjere bez da čeka signal iz Zagreba”, poručio je Avdagić.

Prema procjenama ovog sindikata, u BiH bi posla moglo ostati hiljadu radnika Konzuma.

Uticaji krize u Agrokoru našli su se i ne dnevnom redu Zastupničkog doma Parlmentarne skupštine BiH, koja je započela u srijedu.

Zastupnicima je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavilo informaciju o posljedicama krize u “Agrokoru” na bh. Kompanije i ukupnu ekonomiju, upozoravajući kako su potencijalno ugrožene hiljade radnih mjesta i dovedeni u pitanje ogromni prihodi.

U informaciji je navedeno kako kompanije-kćeri “Agrokora” u BiH zapošljavaju 5.200 radnika te imaju godišnji obrt od 500 miliona eura, a posluju s više od 1.300 dobavljača. Najznačajniju kariku u tom lancu čini “Konzum BiH” s 4.600 zaposlenih i lancem od 250 prodajnih objekata koji imaju “dominantnu ulogu” na tržištu.

Više od 80 posto poslovanja i prometa “Agrokorove” kompanije, kako se navodi u informaciji, ostvaruju na teritoriji Federacije BiH, a s 31. martom dugovanja dobavljačima koje su oni prijavili iznosila su 131 milion konvertibilnih maraka, od čega se 74 miliona KM odnosi na dugove kojima je već dospio rok za naplatu.

Ne stabilizuje li se stanje u Agrokoru to će imati “izrazito negativni uticaj” na kompanije u BiH, doći će u pitanje očuvanje radnih mjesta a slijedit će i lančana reakcija koja će ugroziti poslovanje povezanih pravnih osoba, dobavljača i kooperanata, što će imati direktni uticaj i na stanje finansijskog sektora u BiH, navodi se.

Ovisno o razvoju događaja, dodaje se u informaciji, Vijeće ministara BiH ili vlade entiteta trebale bi razmotriti mogućnost postavljanja posebnog povjerenika koji bi koordinisao aktivnosti s vlastima Hrvatske te pratio finansijske transakcije i robne tokove “Agrokorovih” kompanija u BiH.

Ramljak očekuje nove kredite

Povjerenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak je izrazio očekivanje da će novi krediti za najveći hrvatski privredni sistem biti dogovoreni u sljedećih “dvije do tri sedmice.”

On je potvrdio da Agrokor od 10. aprila redovno plaća svoje obaveze prema dobavljačima, dok za stare dugove traži rješenja. Jučer poslijepodne se ponovno susreo s predstavnicima ruske Sberbank, najvećeg vjerovnika Agrokora.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh