BIZnews

Zbog političkih opstrukcija od strane rukovodstva općine Bosanski Petrovac, upitan opstanak kompanije “Arifagić Investment”

Zbog političkih opstrukcija od strane rukovodstva općine Bosanski Petrovac, jedan od značajnih bh. investitora, vlasnik kompanije “Arifagić Investment”, Jusuf Arifagić inicirao je sastanak sa premijerom FBiH, Fadilom Novalićem.

Advertisements

Zbog protupravnog korištenja državnog zemljišta od strane podobnih općinskim strukturama u Općini Bosanski Petrovac, Arifagić nije u stanju obrađivati dodjeljeno zemljište na kojem bi trebao proizvoditi hranu za uzgoj stoke.

Haber.ba” podsjeća da je prije dva dana ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić uputio dopis svim općinskim, kantonalnim i federalnim institucijama u vezi s implementacijom Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u kojem se, između ostalog, zahtijeva da se kazne svi oni koji protupravno koriste državno zemljište.

“Tu je strogo naređeno da se primijeni Zakon o državnom zemljištu koji se još 2013. godine trebao početi primjenjivati. Kada se iščita taj njegov dopis, dobije se kompletan pregled cjelokupne problematike i ono na šta sam ja sve vrijeme ukazivao. Ukoliko svi pravobranioci i organi vlasti budu postupali prema tome, mi ne bismo trebali imati više ovakvu vrstu problema”, pojasnio je Arifagić.

Sastanku sa Federalnim premijerom i Arifagićem prisustvovali su i načelnici općina Bosanski Petrovac i Bosanska Krupa i postignut je dogovor da se u roku od  7 do 8 dana problem riješi.

“Ja sam iznio svoj stav premijeru, da očekujem od Ministarstva poljoprivrede da osigura sredstva za kupovinu hrane za krave za ovu godinu. Ja sam kupio hranu za prošlu godinu i ne bih finansijski mogao izdržati da to uradim i ove godine. Ja jednostavno ne mogu do zemlje i nemam načina da proizvedem hranu”, ističe Arifagić koji tvrdi da je i visoki predstavnik Valentin Inzko poslao dopis ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinu Dediću, ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK Draganu Polimancu, načelniku Bosanskog Petrovca Zlatku Hujiću i predsjedavajućoj Općinskog vijeća Bosanski Petrovac Nikolini Simić, u kojem traži hitno rješavanje nastalih problema.

Haber.ba” podsjeća da je na području Trnopolja, Arifagić Investment d.o.o. osnovao uzgojno-selekcijski centar za norveško crveno goveče, što je jedini centar takve vrste na zapadnom Balkanu.

Kompanija Arifagić Investment d.o.o. trenutno zapošljava 24 radnika, a njen vlasnik očekuje da će po okončanju prve faze direktno na farmi biti zaposleno oko 100 ljudi, dok će s ukupno 5.000 muznih krava na farmi direktno raditi više od 500 ljudi. Površina koju će trebati obraditi da bi se nahranilo 5.000 grla je 2.500 hektara zemlje.

U planu je i otvaranje srednje poljoprivredne škole s norveškim nastavnim planom i programom, a najbolji učenici će biti upućivani na studije u Norvešku.

Arifagić Investment d.o.o. također namjerava otvoriti u narednom periodu i naučno-pokazni centar za obnovljive izvore energije, kao i centar za kontrolu kvaliteta stočne hrane.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh