BIZnews

Vladina dva miliona pokreću gradnju aerodroma kod Bihaća

Vlada Federacije BiH odobrila je dva miliona maraka iz entitetskog budžeta za finansiranje početka gradnje civilnog aerodroma u naselju Golubić, nadomak Bihaća.

Vladina dva miliona pokreću gradnju aerodroma kod Bihaća - Indikator.ba

Advertisements

Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, inače iz Bihaća, ocijenio je kako je na taj način ovaj dugo osporavani projekat konačno pokrenut sa mrtve tačke.

“Ovo je prvi korak u realizaciji projekta o kome se godinama priča. Sada prelazimo sa riječi na djela i nadam se vrlo brzoj realizaciji odobrenih sredstava, te početnom uređenju prostora na lokalitetu aerodroma u Golubiću. Naravno, pred nama je dosta posla u vezi s ovim strateškim projektom, ali bitno je da smo konačno pokrenuli stvari”, istakao je Dedić, prenose “Nezavisne“…

Predviđeno je da se sredstva utroše u izradu projektne dokumentacije budućeg aerodroma, dobijanje potrebnih dozvola te za početak infrastrukturnog uređenja čitavog lokaliteta, a njihov utrošak nadziraće Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Dedić je rekao kako je plan da se svake godine iz federalnog budžeta izdvaja po dva miliona maraka, te je izrazio nadu kako će projekat u međuvremenu privući pažnju stranih investitora, s obzirom na to da su interesovanje već ranije pokazale neke kompanije iz Turske i nekih arapskih zemalja, čime bi se cijeli projekat finansirao kroz javno-privatno partnerstvo.

Gradske vlasti u Bihaću su prošle godine formirale preduzeće “Aerodrom Bihać” i za njegovo finansiranje je do sada utrošeno oko 70.000 KM, od čega najveći dio na plate zaposlenih i druge materijalne troškove.

Inače, ukupna vrijednost budućeg aerodroma procijenjena je na oko 26 miliona maraka i radi se o dugoročnom projektu čija bi realizacija, kako se procjenjuje, imala veliku ekonomsku korist za Bihać, ali i cijeli Unsko-sanski kanton.

Zamisao gradskih vlasti je da se sadašnji sportski aerodrom u naselju Golubić, nekoliko kilometara od Bihaća, preuredi i prilagodi civilnom saobraćaju. S obzirom na to da je aerodrom u vlasništvu grada, ne postoje nikakve imovinske pravne smetnje za realizaciju ovog projekta.

Idejno rješenje izgleda budućeg aerodroma predviđa proširenje sadašnje piste, a potom izgradnju kontrolnog tornja i drugih potrebnih pratećih sadržaja, te pristupnih putnih komunikacija.

Pored gradskih vlasti, realizaciju ovog projekta snažno podržava i Vlada USK, koja je takođe obećala finansijska sredstva za njegovu realizaciju.

“Ono što je karakteristično za ove prostore su veoma loše komunikacijske veze. Izgradnja civilnog aerodroma bi u potpunosti oživjela cijelo područje, on bi imao izuzetan značaj za razvoj privrede i turizma”, smatra Husein Rošić, premijer USK.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh