BIZnews

Bračni par Delibašić uzgojem i prodajom ukrasnog cvijeća i drveća, ostvario dugo sanjani san

U mjestu Duradbegovića Dolac, nadomak Gornjeg Vakufa supružnici Mahir i Zenajda Delibašić uspješno se bave uzgojem ukrasnog drveća i cvijeća.

Kako bi ostvarili svoj san pokretanja vlastitog posla, ovaj bračni par, zbog neadekvatnih uslova za uzgoj bilja, napustio je Kakanj i prije 10-ak godina preselili su se na područje Bugojna.

Staro porodično imanje oplemenili su rasadnikom ukrasnog  drveća i grmlja što prolaznike, slučajne ali i namjerne, ne ostavlja ravnodušnim.

Ovaj bračni par u posao se upustio sa svega desetak vrsta a danas je njihov posao porastao pa uzgajaju više od 50 vrsta ukrasnog drveća i grmlja.

Iz dana u dan raste potažnja za njihovim proizvodima, prije svega vrstama tuje i šimšira jer bosanski svijet voli biljke koje se mogu oblikovati na različite načine, pojašnjava Zenajda ističići da se dosta traži i drveće koje cvijeta, ali i svevremenske kraljice cvijeća, ruže, prenosi “Fena”…

“Stručna pomoć u uzgoju vrta dolazi od supruga koji je znanje o hortikulturi stekao na Šumarskom fakultetu sarajevskog Univerziteta  zahvakljujući čijem umjeću je posao proširen na cijelu BiH a u toku su i neki projekti sa Hrvatskom”, ponosno ističe Zenajda koja bi željela da se ljubav prema hortikulturi prenese i na njihovu djecu.

Svojom strašću i ljubavi prema hortikulturi, bračni par Delibašić ponosno prkosi turobnoj bh. svakodnevici iz koje je mnogima, u nedostatku vlastitih sposobnosti i ambicija, jedini izlaz bijeg u druge zemlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh