BIZnews

Radnica Dite koja je digla BiH na noge danas je presretna: “Uspjeli smo jer se nikada nismo predali”

Nakon što nije uspjela šesta javna prodaja Fabrike deterdženata “Dita” iz Tuzle, početkom februara razgovarali smo sa radnicima i jedna žena tada je izgovorila rečenicu koja je odjeknula cijelom BiH.

Dita - Indikator.ba

Fabrika koju su sačuvali radnici ponovo je došla u fokus, ponovo je krenula akcija građana za “Ditu”.

Advertisements

“Potražite nas na policama, naše deterdžente Arix tenzo, Idu, čuveni 3de… Mi još nemamo novca da se reklamišemo”, poručila je tada Jasminka Delić, šefica Službe za kontrolu kvaliteta u Diti, piše “Faktor“…

Znali svoju vrijednost

Nakon što je jučer Bingo u slobodnoj pogodbi dogovorio kupovinu Dite, posjetili smo ponovo Jasminku Delić. Žena koja nije gubila nadu ni kada su radnici dežurali ispred kapije svoje fabrike danas je presretna.

“Naš novi vlasnik prihvatio je da se ispoštuju sva naša prava i da nastavimo raditi. Bit će nam izmireni dugovi po osnovu staža i dio zaostalih plaća. Mi smo znali da tvornica ima svoju vrijednost, jer imamo postrojenja i radnike, a samim tim dobru osnovu za razvoj”, priča danas Jasminka Delić.

Kaže da se prethodnih dana budila usred noći zbog iščekivanja i uzbuđenja.

“Ja sam uvijek bila entuzijasta i imala sam viziju da moramo uspjeti. Uspjeli smo jer se nikada nismo predali, htjeli smo da radimo i stvorimo svoj dohodak”, poručila je Jasminka, koju svi zovu Šefica.

Borba radnika

Na čelu borbe radnika Dite u onim najtežim godinama bio je Dževad Mehmedović, dugogodišnji predsjednik sindikata u ovoj fabrici.

“Prije šest godina, 2011. počeli su naši najveći problemi. Godinu kasnije bili smo u štrajku ispred kapije na minus 25 stepeni Celzijusa. Uprava je 2013. godine odlučila da zatvara fabriku. Vidjeli smo čemu sve to vodi i tada smo odlučili da ćemo svoju fabriku čuvati do posljednjeg momenta i da ćemo dočekati dan kada će se sve riješiti na način da se sačuva branša i proizvodnja”, priča Mehmedović za “Faktor”.

Dodaje da je u martu 2015. godine dogovoren stečaj Dite, ali na način kako su to radnici tražili.

“Dobili smo veoma dobrog stečajnog upravnika. Obnovili smo 470 metara parovoda, bez kojega ne bi bilo ni fabrike. Sve smo sanirali svojim parama i pokrenuli proizvodnju. Od četiri proizvoda sada smo na preko 60. Već dvije godine u stečaju uspješno radimo i sada je stanje fabrike u tehničkom smislu bolje nego prije 10 godina”, navodi Mehmedović.

Lagano do penzije

Stečajni upravnik Dite Hajrudin Kunalić potvrdio je da je Bingo kupio fabriku za 7.673.000 KM.

“Ključno je da ostaje djelatnost i svi radnici koji trenutno rade, a to je i bio cilj kada se krenulo u sve ovo. Tri banke su se odrekle dijela svojih potraživanja i došli smo do toga da možemo dogovoriti prodaju. Ima dovoljno novca da se uveže staž svim bivšim i sadašnjim radnicima, kao i da se isplati osam minimalnih zaostalih plaća”, objasnio je Kunalić.

Radnica Dite Izeta Pekarić rekla je danas da je presretna, jer je bilo dana kada su ona i njen suprug Hajrudin, koji također radi u Diti, doslovno preživljavali.

“Ostalo mi je još pet godina do pune penzije. Ukoliko bude prijevremena, mogu ići i do Nove godine. Kroz šta smo sve prošli, konačno sam mirna. Ove posljednje dvije godine smo se preporodili i ako nam ostane ovako, bit ćemo zadovoljni”, kaže Izeta Pekarić.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh