BIZnews

Iranske kompanije zainteresovane za mesnu industriju i ljekovito bilje iz BiH

Bosna i Hercegovina i Iran mogu u narednom periodu poboljšati saradnju u oblasti poljoprivrede pogotovo zato što postoji interes iranskih kompanija za crveno i bijelo meso te ljekovito bilje iz BiH, istaknuto je na današnjem sastanku federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića i ambasadora Islamske Republike Iran u BiH Mahmouda Heidarija.

ministar Dedić i ambasadori Irana - Haber

“BiH ima velike komparativne prednosti kada je riječ o poljoprivredi, a znamo od kojeg je značaja proizvodnja hrane danas u svijetu. Za naše poljoprivrednike mnogo bi značilo ukoliko napravimo iskorak i povećamo robnu razmjenu između dvije zemlje”, rekao je ministar Dedić.

Advertisements

Ministar Dedić je podsjetio da BiH ima velike potencijale u proizvodnji crvenog i bijelog mesa.

“U obje oblasti možemo širiti kapacitete. Ono što je također važno jeste da BiH ima proizvođače sa halal i drugim certifikatima koji su garancija kvaliteta. Nastojat ćemo naše proizvođače povezati sa iranskim tržištem”, istakao je Dedić.

Ambasador Heidari je poručio da će učiniti sve da se BiH i Iran što bolje povežu u oblasti poljoprivrede.

“Više kompanija iz Irana izrazilo je interes za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz BiH. Ukoliko proizvodi iz BiH budu konkurentni, Iran će dati prednost tim proizvodima u odnosu na druge zemlje. Iransko tržište je veliko jer naša zemlja ima preko 80 miliona stanovnika i spremni smo uložiti dodatne napore na jačanju ekonomskih odnosa i povećanju robne razmjene”, kazao je Heidari.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o mogućnostima dodatne saradnje Irana i BiH u oblasti trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, razmjene znanja i iskustava, kao i međusobnom povezivanju privrednika dvije zemlje.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh