ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BIZnews

Prijedorčanka Milanka vunovlačarskim zanatom prkosi nezaposlenosti

Prijedorčanka Milanka Pilipović Radulović ponosno prkosi rastućem trendu nezaposlenosti u BiH. Čekanju nekog boljeg sutra odlučila je stati u kraj i pokrenuti vlastiti posao koji će joj obezbijediti sigurnu egzistenciju.

Potraga za poslom odvela ju je do starih i uglavnom zaboravljenih zanata, obradi vune. Otvorila vunovlačarski radnju u porodičnoj kući. Tehniku obrade vune naučila je od roditelja koji su se ovim zanatom bavili prije 30 godina.

Novinarima “Agencije Anadolija” Milanka je ispričala da je njen otac 80-ih godina bježao od ugostiteljstva i trgovine koja je tada bila poslovni trend, i otišao u zanat koji uopšte nije karakterističan za područje Prijedora.

Milankin entuzijazam rezultirao je pokretanjem prave firme u kojoj je danas zaposleno 10 ljudi. U njenoj radnji odvija se kompletan proces prerade vune od pranja, sušenja, češljanja, predenja i bojenja, pa sve do pakovanja što ovu radnju čini jedinom u BiH koja se bavi vunovlačarstvom.

Ova mlada poduzetnica pomaže i poljoprivredni razvoj ove zemlje na način da za svoj posao otkupljuje vunu od stočara sa prijedorskih područja koji uglavnom uzgajaju ovce pasmine pramenka, čija je vuna izuzetno kvalitetna.

“Nju neopranu otkupljujemo po cijeni od 50 pf po kilogramu”, ističe Milanka.

Iako u BiH nema niti jedne tvornice tekstila, Milenka uspješno posluje samo na području naše zemlje. Mušterije su joj uglavnom žene koje vunu koriste za pletenje odjevnih predmeta. Prodajući prediva po cijeni od 13 do 19 KM Milenka ističe da se od ovog zanata solidno može živjeti sa naznakom da se “aktivno radi tokom cijele godine te da se na poslu zna provesti i po cijeli dan”.

Spremna na nove izazove, kroz osmijeh na licu ova Prijedorčanka ističe i da bi voljela unaprijediti proizvodnju te da se u skorije vrijeme ima namjeru upustiti u projekat proizvodnje vunenih jorgana i tepiha koji su nekada bili svakodnevica bosanskih kuća u kojima je kvalitet bio na prvom mjestu. Velikom ekspanzijom sintetičkih vlakana znatno se promijenila i kultura življenja Bosanaca i Hercegovaca pa i ne čidi činjenica da se iz dana u dan povećava broj ljudi sklonih alergijama. Milanka vješto prkosi tmurnoj bosanskoj svakodnevici uvjeravajući nas da se iz prošlosti uči a u budućnost gleda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh