BIZnews

Tajna koju švicarski bankari daju klijentima

Dvije velike švicarske banke poručile su svojim bogatim klijentima da kupuju dionice i ne brinu zbog političke situacije.

Ilustracija - Poslovni.hr

Politički rizik nakon odluke o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije i izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD natjerao je dio investitora na bojazan od akcija. S obzirom na uspon akcija nakon ta dva događaja, to se pokazalo kao greška, piše “B92“…

Ako se uračunaju dividende, globalne dionice u posljednjih šest mjeseci porasle su preko 11 posto, pokazuje računica Bloomberga. S druge strane, državne obveznice u Evropi i Japanu tek sada počinju da daju prinos malo iznad nule.

Mark Hafele, direktor u filijali za upravljanje imovinom banke UBS, ističe kako svojim klijentima savjetuje izlazak iz obveznica i gotovine i ulaganje u akcije ili alternativne oblike imovine, poput hedge fondova. Slično razmišljaju i u Kredi svisu.

“Koliko god klijenti misle da je teško i izazovno da ulože novac u dionice, to je često bolja investicija”, kaže za Bloomberg Burkhard Varnholt, zamjenik glavnog investicionog direktora u Kredi svisu.

Pažnju investitora sada zaokuplja politička situacija u Evropi. S jedne strane pred vratima je zvanični početak britanskog razdruživanja sa Evropom, a sa druge su ozbiljne šanse za pobjedu Marine Le Pen, liderice krajnje desnice, na francuskim predsjedničkim izborima.

Međutim, to ne bi trebalo da utiče na investitore.

“Možemo biti vrlo zaokupljeni političkim rizikom koji dominira novinskim naslovima ovih dana. Ispod toga imamo prilično povoljno makroekonomsko okruženje koje pokazuje oporavak te dobro potrošačko i poslovno povjerenje. Tu je i mnoštvo dugih pozitivnih ekonomskih trendova”, ocjenjuje Urban Angehrn, investicioni direktor u Zurih Insurance, najveće, osiguravajuće kuće u Švicarskoj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh