BIZnews

Dali su otkaze i otišli na selo: Kupili su koze i prave najukusnije stvari, a za sve u gradu imaju jasnu poruku

Zamijenili su gradski život seoskim, preselili su se na planinu i pokrenuli biznis…

Dženana Ajanović - Facebook

Iako sve veći broj mladih sa sela dolazi u gradove ili odlazi iz države u potrazi za boljim životom, Dženana i Mirnes Ajanović su primjer da se i na selu može uspijeti i zaraditi dovoljno za život.

Prvi susret sa ovakvim načinom života imali su kada su 2010. unajmili planinarski dom na planini Perun u Varešu. Ubrzo su se zaljubili u prirodu i odlučili da se presele na planinu. Mirnes je zatvorio internet klub čiji je bio vlasnik, a Dženana je dala otkaz u Upravi “Merkatora”, gdje je radila. Kupili su psa, kravu, konja, magarca, nekoliko ovaca, kokoške i patke.

“Postepeno smo počeli da učimo sve u vezi sa životom na selu. Iz gradske sredine u kojoj je sve nadohvat ruke, otišli smo u selo. Naši počeci bili su vrlo teški. Trebalo je mnogo odricanja. Svu svoju brigu posvetili smo životinjama”, rekli su Ajanovići za “Avaz”…

Nakon dvije godine kupili su zemlju u selu Planinica i odlučili da naprave svoje imanje. Životinjama su napravili štalu, a sebi tek privremeni smještaj da bi mogli biti blizu životinja. Dženana je dobila poziv od prijatelja iz Italije da dođe na obuku za pravljenje sireva. Prihvatila je iz radoznalosti, ne sluteći da će joj proizvodnja sireva postati zanimanje.

Po povratku iz Italije prodali su ovce, a kupili koze. Sada ih imaju 70. Posvetili su se proizvodnji različitih vrsta organskih sireva, kajmaka i jogurta od kozijeg mlijeka. Učestvuju i na raznim sajmovima, na kojima promovišu svoje proizvode. Takođe, uzgajaju i pse tornjake. Ipak, ističu da život na selu ima mnogo prednosti u odnosu na grad.

“Život na selu nije lagan, ali je daleko bolji od grada. Nema mobinga, stresa, straha. Zdrav život, čist vazduh i posao koji voliš. Mana je što se ne može planirati godišnji odmor. Imamo i veliku podršku prijatelja, kao i moje majke, koji nas redovno posjećuju. Od ovog posla može lijepo da se živi, ali se mora i raditi”, rekla je Dženana Ajanović.

Koze pasu na 1.200 metara nadmorske visine, u uslovima idealnim za njih. Kvalitetom svojih proizvoda Ajanovići su stekli povjerenje potrošača i veliki broj građana ih posjećuje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh