ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BIZnews

PODRŠKA POKRAJINE UPPER AUSTRIA REHABILITACIJI OSOBA SA INVALIDITETOM U BIH

27. januara, 2017 u Sarajevu završena je kontinuirana edukacija za rehabilitacione timove CMZ i CBR centara Bosne i Hercegovine iz okupacione terapije kao jedne od ključnih oblasti za unaprijeđenje zdravstvenih usluga osoba sa invaliditetom. Kontinuirana edukacija se odvijala u sklopu projekta koji je implementirao HOPE’87 podržanim od pokrajine UPPER AUSTRIA pod nazivom „Izgradnja kapaciteta CBR i CMZ centara u BIH“, a koji je imao za cilj povećanje efikasnosti zdravstvenog sistema u BiH na polju rehabilitacije osoba sa invaliditetom.

CMZ i CBR - Haber.ba

Tokom 9 mjeseci trajanja projekta, u edukaciji je učestvovalo više od 170 zdravstvenih profesionalaca iz centara za mentalno zdravlje (CMZ) i centara za bazicnu rehabilitaciju (CBR) iz bh. entiteta Federacije BIH i bh. entiteta Republike Srpske.

“Edukacija iz okupacione terapije je pokazala da praktična primjena u okviru CBR i CMZ centara donosi benefit i poboljšava psihofizičko stanje pacijenta. Kontinuirana edukacija kroz projekat HOPE'87 unaprijedila je teoretska i praktična saznanja o okupacionoj terapiji članova rehabilitacionih timova iz CBR i CMZ centara čime se pružio značajan doprinos razvoju ove važne medicinske discipline i u Bosni i Hercegovini”, istakao je Prof Dr sci Mirsad Muftić ispred Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.

Zadnji od modula pod nazivom “TIMSKI RAD CBR I CMZ CENTARA NA POLJU OKUPACIONE TERAPIJE” u trajanju od 2 dana održan je u Kongresnom centru hotela Hollywood i obuhvatio je teoretska predavanja i praktične dijelove rasporedjene u više specijalističkih radionica. Specijalisticke radionice planirane edukacijom su bile od izuzetnog značaja kako bi podstakle aktivno učešće rehabilitacionih timova u radu CMZ i CBR centara kao i unaprijedili njihove kompetencije za rad sa osobama sa onesposobljenjem kroz situaciono učenje i sadržaje, koji su aplikativni u njihovoj praksi.

“Ovako organizovani zajednički seminari doprinose ne samo povećanju znanja iz okupacione terapije nego i boljem uvezivanju službi u domovima zdravlja sto doprinosi i efikasnosti i zadovoljstvu pacijenta”, istakao je Prim Dr Goran Čerkez ispred Federalnog ministarstva zdravstva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh