ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BIZnews

Ohrabrujuća priča iz Usore: Italijani otvaraju 200 radnih mjesta, učenici će dobiti posao nakon školovanja

Sredinom januara u Usori je boravio italijanski privrednik Riccardo Ferretto, vlasnik firme “Ferreto Group Central Europe” koja je u ovom bh. gradu započela izgradnju fabrike koja bi trebala zaposliti oko 200 radnika.

No image - Haber.ba

Općina je kompaniji dodijelila zemljište za izgradnju proizvodnih kapaciteta u poduzetničkoj zoni “Lugovi”.

“Ferretto Group Central Europe d.o.o.” Usora je već izabrao izvođača radova za prvu fazu izgradnje proizvodnih kapaciteta, površine oko 12.000 metara kvadratnih pod proizvodnim halama metaloprerađivačke djelatnosti, a također je i lider u proizvodnji logističkih sistema (paletnih skladišta).

Pokrenute su i aktivnosti na pripremi proizvodnje i montaži nadzemnih dijelova proizvodnih hala. Vlasnik i direktor upoznali su predstavnike Općine Usora o svojoj spremnosti da iznalaze mogućnosti za angažiranjem preduzeća sa područja općine Usora, te su u vezi s tim dogovoreni konkretni koraci i način koordinacije po tim pitanjima. Također, najavljene su i aktivnosti na pripremi i obuci budućih radnika kroz saradnju sa Mješovitom srednjom školom i Službom za zapošljavanje.

Iz Općine Usora pojašnjavaju kako je Usora izabrana za realizaciju investicije:

“Općinu Usoru je ovaj investitor izabrao jer je nakon višemjesečnih razgovora i internih procedura na Općinskom vijeću Usora ponudila najprihvatljivije uslove: dobro saobraćajno povezanu lokaciju površine 96.000 metara kvadratnih za povoljnu cijenu (1,50 KM/metru kvadratnom), s tim da je Općina zauzvrat tražila povoljnosti za sebe, odnosno poslovni sektor iz Usore koji pod jednakim tržišnim uslovima treba imati prednost kod ovoga investitora, od izgradnje, do kasnijih kooperantskih poslovnih odnosa, kao i prednost zapošljavanja radne snage iz općine Usora, koja ispunjava njihove kvalifikacijske uslove.

Ugovorom između Općine Usora i investitora je precizirano da se proizvodne hale grade u fazama. Prva faza za koju je zaključen ugovor o izgradnji jedne faze objekata je površine 12.000 metara kvadratnih pod proizvodnim objektima i zapošljavanje 50 radnika. Ukupno je ugovorom preciziran stepen izgrađenosti od 40 posto i zapošljavanje minimalno 120 radnika. Investitor je već najavio da će pristupiti dopuni projektne dokumentacije i povećanju površine pod proizvodnim objektima na 40.000 metara kvadratnih.

Budući da Općina Usora, kao novoosnovana jedinica lokalne samouprave od dijelova općina Tešanj i Doboj na svom području nije imala značajnih proizvodnih kapaciteta, svako novo radno mjesto je značajno za zadržavanje mladih i izgradnju ove lokalne zajednice i BiH u cjelini.”

“Ovo će pojedinačno biti jedna od većih investicija i veći proizvodni kapacitet koji će također pojedinačno zaposliti i najveći broj proizvodnih radnika. Prijeratne zanatske radnje su u međuvremenu prerasle u ozbiljna preduzeća, ali svi poslovni subjekti na području Općine ne mogu zaposliti preko 900 nezaposlenih, što je veliki broj za ovu relativno malu lokalnu zajednicu”, kazao je za “Klix” općinski načelnik Zvonimir Anđelić.

Anđelić dodaje da investitor već razmišlja i vrši pripreme za odabir i obuku radne snage za proizvodnju.

“Kako su nas upoznali, planiraju provesti odabir nezaposlenih sa evidencije Biroa rada Usora i u saradnji sa Mješovitom srednjom školom “Stjepan Radić” u Usori uspostaviti saradnju kroz koju bi nakon provedene ankete među učenicima završnih razreda metalske i elektro struke, te tehničkih zanimanja, organizovali plansku obuku za potrebe njihovog proizvodnog procesa, što u praksi znači da će jedan dio učenika i prije završetka škole imati poznatog poslodavca. U dogovoru sa školom postoji i opcija da se dio praktične nastave tokom školovanja obavlja u ovoj firmi”, pojašnjava Anđelić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh