BIZnews

1 KM na eBayu vrijedi 2.000 dolara

eBay je najveća svjetska online prodavnica u kojoj možete pronaći sve od “igle do lokomotive”, a ukoliko u pretragu ukucate riječi poput Bosnia – možete pronaći nekolicinu interesantnih predmeta za koje ste možda zaboravili i da postoje.

1 KM na eBayu - Screenshot

Naime, jednu papirnu konvertibilnu marku sa likom Ive Andrića korisnik na “eBayu” prodaje za nevjerovatnih 899 dolara. Korisnik je iz Zagreba, Hrvatska, a u opisu stoji da je prenos 1 KM iz Zagreba do Sarajeva 7,5 dolara, što znači da za jednu KM morate izdvojiti 906.5 američkih dolara, piše “N1“…

Ova novčanica je davno povučena iz upotrebe, a na sebi čak ima oznaku Specimen, ali njena vrijednost uprkos tome ne pada.

Novčanica potiče iz 1998. godine. Izdanje je predviđeno za bh. entitet Republiku Srpsku, a Ivo Andrić je napisano na ćiriličnom pismu. Međutim, ako obratite pažnju, vidjet ćete da je napravljena slovna greška, te da umjesto Ivo Andrić na ćirilici piše Ivo Andriđ.


Novčanica je uvrštena u ministarski album Specimen. Prema sada dostupnim informacijama, ova novčanica se mogla naći isključivo u Kozarskoj Dubici (nekada Bosanskoj).

Ali i tu nije kraj, pažljivijom pretragom, postoje UNC novčanice ove serije koje nisu označene kao Specimen, tj. nemaju crveni žig na sebi. Njihova cijena je do 1.800 dolara zbog ekstremnije rijetkosti. Njen vlasnik također živi u Zagrebu.

Novčanica koja nam je bila povod za redove je na eBayu označena pod kategorijom UNC, što je skraćenica za uncirculated, što znači da nije bila u platežnom opticaju.

Oni koji još imaju sreću da posjeduju Ivu Andrića sa slovnom greškom, možda mogu zaraditi pristojan novac kod klekcionara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh