BIZnews

Mijenja se zakon: Evo kako ćemo od sada iznajmljivati stanove

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u formi nacrta prihvaćen je novi Zakon o turizmu Federacije BiH, koji donosi brojne promjene za sve one koji se na bilo koji način bave turizmom.

most - TIP

Većina poslanika glasala je za novi zakon, koji propisuje formiranje jedinstvenog registra turističkih smještajnih kapaciteta, kako bi se napokon stalo u kraj problema neprijavljenih boravaka turista u Federaciji BiH. Takav registar pomoći će i inspekcijskim organima, te će im dati osnovu da vrše nadzor, kazala je za “Avaz” ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo, prenosi “Fena”…

Dodala je da će u registru biti kategorizovani, ali i nekategorizovani objekti.

“Na taj način dat ćemo mogućnost i privatnicima koji izdaju stanove na booking.com-u i sličnim stranicama da plaćaju paušal na tu djelatnost. Registar je vrlo važan zbog izvještavanja prema Svjetskoj trgovačkoj organizaciji i prema EU”, pojasnila je Đapo.

Dodala je da će doći i do promjene statusa turističkih zajednica, koje će se sada zvati turističke organizacije.

“Svaki nivo vlasti u FBiH moći će osnovati turističku zajednicu, ako je mogu finansirati. Ukida se turistička taksa koju su plaćali privrednici, a u skladu s reformom i smanjenjem parafiskalnih nameta. Zakon smo uskladili s legislativom EU, tačnije i s uredbom o statistici i direktivom o zaštiti korisnika turističkih usluga”, istakla je Đapo.

Taj zakon, kako je kazala, reguliše i rad turističkih agencija, na koji način one trebaju raditi, te uspostavljanje jedinstvenog registra agencija i turističkih vodiča.

“Uvodi se i ispit za vodiče, koji će biti validan za područje cijele FBiH, bit će teži i skuplji, ali onaj ko ga položi, moći će raditi na području cijele FBiH”, naglasila je Đapo.

Osim registra smještaja, dodala je, turističke agencije morat će osigurati i bankarske garancije za određene ture, kako bi turisti imali pokriće ako bude odgođeno putovanje.

“Bitno je napomenuti da je predviđeno i povećanje kazni za one koji se neće pridržavati odredbi tog zakona, ali i one su u skladu sa Zakonom o prekršajima”, zaključila je Đapo u razgovoru za “Avaz”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh