ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BIZnews

POSLOVNA EKSPLOZIJA SARAJEVSKE FIRME: Prevent preuzeo vodeću tvornicu kuhinja u Njemačkoj s 2.200 radnika!

“Slobodna Bosna” je saznala najvažnije pojedinosti velike akvizicije sarajevske kompanije u Njemačkoj, nakon koje će Prevent potpuno zaokružiti proizvodnu diviziju kućnog namještaja.

Tvornica kuhanja Alno - SB

Vodeći privatni poslodavac u BiH, Nijaz Hastor i njegova grupacija ASA Prevent, okončali su preuzimanje njemačke tvornice kuhinja Alno, potvrdio je za “Slobodnu Bosnu” Adnan Smailbegović, član Nadzornog odbora ASA Preventa…

Fabrika kuhinja “Alno” s oko 2.200 radnika spada u red vodećih proizvođača kuhinja u Njemačkoj i sastoji se od tri proizvodne fabrike iz kojih se pokriva lokalno njemačko tržište, ali i tržište cijele Evope, posebno Švicarske, Britanije, Francuske, gdje imaju razgranatu prodajnu mrežu i dugogodišnju tradiciju.

“Alno” dnevno proizvede i proda više od 2.500 kuhinja, a svaka je izrađena po narudžbi poznatog kupca, u skladu s njegovim individualnim zahtjevima i željama. Sistem unificirane proizvodnje kuhinja odavno je napušten na zahtjevnom evropskom tržištu, tako da “Alno” nikada ne proizvede dvije potpuno jednake kuhinjske garniture.

Godišnji promet tvrtke “Alno” premašuje 550 miliona eura, što je približno jednako cjelokupnom godišnjem izvozu drvoprerađivačke industrije BiH.

Prevent je još prije nekoliko godina ozbiljno zakoračio u biznis s kućnim namještajem. Najprije je preuzeo njemačku fabriku namještaja “Machalke”, a godinu kasnije i njemačku fabriku stolova i stolica “Wossner”, čiju je proizvodnju u međuvremenu prebacio u BiH (bivša fabrika Sanotaf u Ključu). Preuzimanjem fabrike kuhinja “Alno”, Prevent je praktično zaokružio kompletnu proizvodnu diviziju kućnog namještaja s ukupno više od 3.000 radnika.

Nakon preuzimanja tvornice “Alno”, Prevent će objediniti neke proizvodne i prodajne procese kako bi racionalizovao proizvodnju, smanjio troškove i povećao dobit. Računa na sinergijski učinak tri do sada odvojene fabrike, posebno u segmentu prodaje gdje leže velike mogućnosti za racionalizaciju poslovanja.

Sagovornici iz Preventa nisu željeli govoriti o cijeni koju je Prevent platio za preuzimanje fabrike “Alno”, no nesumnjivo se radi o iznosu koji se mjeri u stotinama miliona eura.

Operacija preuzimanja fabrike “Alno”, kao i prethodne dvije fabrike, “Machalke” i “Wossner”, realizovana je preko Preventove firme-kćeri Athabasca Investment d.o.o. Sarajevo.

Podsjećamo, sarajevska firma je krajem prošle godine ušla u vlasničku strukturu hrvatske fabrike kablova “Elka” koja će ubuduće poslovati u tijesnoj saradnji sa srodnom firmom iz BiH – Tvornicom kablova Tomislavgrad (TKT), čiji je vlasnik također Prevent.

Na ovaj način Prevent je postao jedan od najvećih proizvođača kablova u Evropi.

Prevent grupacija u Bosni i Hercegovini je članica globalne kompanije koja upošljava preko 13.000 radnika na 36 lokacija u svijetu. Nakon nove akvizicije, broj zaposlenih u Preventu premašit će 15.000 radnika.

Prevent u Bosni i Hercegovini je osnovan 1999. godine i danas je među vodećim izvoznicima. Kada se pojavio na tržištu Bosne i Hercegovine, Prevent je upošljavao 50 radnika, ali već od sljedeće godine u kontinuitetu proširuje svoje proizvodne kapacitete, otvara nova radna mjesta i pojačava izvoz širokog proizvodnog asortimana na svjetska tržišta.

Danas Prevent djeluje na 15 lokacija, zapošljava 6.500 radnika u BiH, te je vodeći privatni poslodavac u našoj državi. Pored automobilske industrije, Prevent je sve više prisutan u segmentu metala, modne konfekcije, namještaja, zaštitne opreme, obuće i nautike, bankarstva i osiguranja…


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh