BIZnews

Sanski Most: Kapital zarađen u Švedskoj uložio u izgradnju farme

U izgradnju modernog poljoprivrednog gazdinstva i štalskog objekta u selu Čaplje kod Sanskog Mosta, čiji je kapacitet, sedamdeset grla, Hamdija Bilajbegović je, skupa s prijateljem, uložio oko 200 hiljada maraka.

Hamdija Bilajbegović - Mojusk.ba

Inače, radi se o mladom čovjeku koji već duže od dvadeset godina živi i radi u Švedskoj, a zarađeni novac u toj skandinavskoj zemlji odlučio je investirati u rodni kraj. Bilajbegović kaže kako trenutno na farmi drži 12 muznih krava i devetoro teladi, te da je trenutno isključivo orjentisan na proizvodnju mlijeka. U narednom periodu, kako ističe, planira povećanje kapaciteta, kao i proizvodnju mesa za izvozno tržište. Bilajgebović kaže kako je ideja o osnivanju poljoprivrednog gazdinstva u njegovoj glavi prisutna već duže vremena, ali da je sada došlo vrijeme za reaizaciju ovog projekta, piše “MojUSK“…

Namjera mu je da zaposli domaću radnu snagu te je u sklopu gazdinstva izgradio kuću koja je namjenjena za boravak radnika. Ipak, susreo se s problemom pronalaska zainteresiranih radnika u Sanskom Mostu, iako uz osiguran boravak nudi i platu od 1.000 KM. Naposlijetku, zainteresovane da rade na njegovoj farmi pronašao je u Bihaću. Bilajbegović kaže kako je nailazio na različite reakcije kada je započeo realizaciju svoje ideje. Smatra kako se uslovi za ulaganje u Bosni i Hercegovini ne razlikuju mnogo od onih u Švedskoj.

Ovaj vrijedni Čapljanac nema sumnje u uspjeh svog projekta i uvjeren je u njegovu dugoročnu isplativost. Smatra kako je došlo vrijeme da Sanjani, koji su u proteklim decenijama stekli kapital u inostranstvu, ulažu u rodni grad i domovinu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh