BIZnews

Mensur Alić, tvorac MI “Menprom” o kojoj se priča i izvan BiH

Da za biznis nisu presudne godine, mjesto i vrijeme dokazuje priča uspješnog bh. poduzetnika i vlasnika Mesne industrije Menprom Mensura Alića, čija se kompanija danas nalazi među 100 najvećih u Bosni i Hercegovini.

Mensur Alić - Akta.ba

Advertisements

U BIZNIS SA 44 GODINE

Svoju poslovnu priču je počeo je sa svoje 44 godine, odmah nakon rata i to u biznisu koji je u BiH bio na marginama razvoja, sa 1.000 KM u džepu i dva miliona kredita, piše “Akta“…

Kao i svaki početak, tako je i početak priče o stvaranju danas uspiješne kompanije Menprom bio jako težak. Nepoznavanje tehnologije proizvodnje, nedosatak iskustva, kvalifikovane radne snage, to su sve barijere koje su uspješno prevaziđene uz dosta napora i rada.

“Radilo se i po 24 sata, uz velike napore da se napravi dobar proizvod, a kvalifikovane tehnologe smo morali tražiti u Austriji u Sloveniji. Danas je situacija dosta drugačija, ponosan sam jer mo uspijeli stvoriti uspiješnu komapaniju i pozitivan imidž, kako na porstoru BiH tako i u regiji i šire. Za sve su to zaslužni i naši uposleni, sa kojima smo nakon sto smo otplatili prvi kredit napravili veliko slavalje.”

Dodaje kako je to danas mlad tim uposlenih koji skupa sa njegovim kćerkama, koje je uveo u biznis uspiješno nastavljaju priču Mesne industrije Menprom. Iako se prilično povukao iz operativnih poslova, poslove oko finansija još uvijek vodi.

Kaže kako se njihova startegija uvijek baziralala na tome da budu drugačiji od svoje konkurencije, uvijek su razvijali nove recepture, nove tehnologije, pravili iskorake u dizajnu…

“U budućnosti se okrećemo premium segmentima i na tome ćemo graditi naš dalji razvoj. Također očekujemo uspiješan nastavak izvoza prema Turskoj, jako puno smo uložili u taj projekat kako bi proširili kapacitete i izgradili novi pogon u 2016. godini u vrijednosti od šest miliona KM”, kaže Alić.

MLADALAČKI SNOVI

Iz njihovog asortimana se izdvajaju brendovi Premi i Pollo kao i Tuzlanske roštiljske kobasice koje su najprodavanije na tržištu BiH u kategroji roštiljskih kobasica.

Ovaj uspješni bh. poduzetnik kao i svi mi imao je svoje mladalačke snove. Želio je upisati muzičku školu, jer je volio pjevati, međutim kako nije imao finansijske mogućnosti taj san nije ostvario. Završio je Srednju trgovačku školu u Teočaku gdje je radio kao trgovac, a kasnije i kao poslovođa.

Kaže da za uspjeh nema tajni, idete naprijed uz puno rada i odricanja i stvarate nove ideje.

Za Alića kažu da je i veliki humanista, jednostavno voli da pomaže ljudima. Također je politički aktivan i osnivač stranke Tuzlanska alternativa. U Gradskom vijeću Tuzle aktivan je kao gradski vijećnik, dobio je drugi mandat od četiri godine u okviru kojeg želi da pomogne ekonomskom razvoju Grada Tuzle.

Privatno kažu Alić je čovjek koji voli šalu, smijeh, lov i druženje sa jednostavnim ljudima.

“Sve u životu što sam zamislio sam ostvario. Život je kratak i ne trebate stvarati sebi neprijatelje, pomažite drugima i budite običan čovjek”, kaže Alić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh