BIZnews

Njemački Sea Air zainteresovan za letove sa Banjalučkog aerodroma

Njemačka aviokompanija “Sea Air” zainteresovana je za uvođenje putničkih letova sa banjalučkog aerodroma ka destinacijama u četiri zemlje, a žele da uspostave i teretni saobraćaj.

Avion - Indikator.ba

Advertisements

U igri su letovi sa aerodroma u Mahovljanima prema jednom od najprometnijih svjetskih aerodroma i najfrekventnijim u Njemačkoj – Frankfurtu. Nijemci su zainteresovani i za uspostavljanje linija prema švedskim gradovima Stokholmu i Malmeu, danskom Kopenhagenu i švicarskom Bazelu, piše “Glas Srpske“…

Predstavnici njemačke aviokompanije prezentovali su planove ministru saobraćaja i veza bh. entiteta RS Neđi Trniniću i direktoru “Aerodroma RS” Miroslavu Јanjiću. Inicijativa za sastanak u Banjaluci potekla je sa njemačke strane što je dodatna garancija da su ozbiljno zainteresovani za povezivanje bh. entiteta RS sa evropskim destinacijama. Prije dolaska u Banjaluku predstavnici “Sea Air” razgovarali su sa više agencija u Švedskoj i Švicarskoj u kojima su naišli na interesovanje za uspostavljanje avio-linija sa Banjom Lukom.

U Ministarstvu saobraćaja i veza bh. entiteta RS su istakli da aviokompanija “Sea Air” nema finansijskih zahtjeva u vidu subvencija od “Aerodroma” i Vlade kao što je bio slučaj u nekim ranijim aranžmanima sa drugim kompanijama.

“Јedino što su tražili jeste logistička i propagandna podrška. Potpisali bi komercijalni sporazum po uzoru na one koje kompanije potpisuju u svijetu. Dogovoreno je da odmah bude pristupljeno ispunjavanju tehničkih uslova čije je sprovođenje neophodno za realizaciju iznesenih planova”, rekli su u Ministarstvu saobraćaja i veza.

Već početkom januara biće održan novi sastanak na kojem bi bile konkretizovane sve aktivnosti i predočen nacrt ugovora.

“U planu je da letovi krenu od marta 2017. godine dva puta sedmično, a u ljetnjem periodu bi bio uveden još jedan let”, kazali su u Ministarstvu saobraćaja i veza.

Trninić je rekao da “Sea Air” namjerava da na banjalučkom aerodromu stacionira jedan putnički i jedan kargo avion i zaposli dio osoblja iz bh. entiteta RS.

“Mislim da će sve ići u pozitivnom pravcu i da će letovi početi od proljeća i potpuno zaživjeti već u ljetnom periodu”, rekao je Trninić.

Njemačka kompanija u svom vlasništvu ima jedan avion, a njena flota je zasnovana na više iznajmljenih letjelica.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

Loading..
loading...

Advertisements

Na vrh