BIZnews

Počela manifestacija “Njemačka u Bosni i Hercegovini”

U Sarajevu je danas počeo cjelodnevni događaj pod nazivom “Njemačka u Bosni i Hercegovini“, koji organizuje Predstavništvo njemačke privrede u BiH uz podršku Ambasade SR Njemačke.

Manifestacija u Sarajevu - Akta.ba

Advertisements

Događaj je otvorila Njemačka ambasadorica Christine Hohmann koja je tom prilikom kazala kako je Njemačkoj stalo da građanima da do znanja koliko je prisutna u BiH, jer često to mnogima nije jasno da se upravo radi o njemačkom angažmanu. Kaže kako je iz tog razloga raduje što su kompanije, udruge, kulturne institucije, instituti bili spremni bez pogovora da sudjeluju u ovoj manifesticiji.

“Upravo kada slavimo 25 dobrih odnosa važno nam je da ukažemo ma napredak i pomognemo BiH na njenom putu ka EU integracijama. Ovaj dan treba da pokaže da BiH nije sama na ovom putu, nego je Njemačka aktivan učesnik koji će pomoći BiH na tom putu”, istakla je ambasadorica u nadi da će mnogo ljudi doći na današnji događaj da se vidi koliko toga Njemačkog ima u BiH.

Gunther Neubert, direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH kazao je kako današnji događaj u malom pokazuje koliko su dobre veze između BiH i Njemačke.

“Njemačka je u mnogim oblastima aktivna u BiH od politike, privrede do kulture. U BiH je prisutno oko 250 njemačkih kompanija. Njemačka je najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH sa 1,7 milijardi eura robne razmjene. Predstavništvo njemačke privrede u BiH kroz svoje kanale u Njemačkoj promiviše potencijale BiH i podržava njemačke kompanije koje se interesuju za bh. tržište i pruza im podršku prilikom ostvarenja saradnje”, kazao je Gunther, te dodao da su bh. kompanije spremne za njemačko tržište pokazala je i ovogodišnja inicijativa za spajanje njemačkih dobavljača sa kupcima iz zapadnog Balkana gdje se 45 kompanija iz BiH uspješno predstavilo potencijalnim partnerima u Njemačkoj.

Dodaje kako je ovo odličan pokazatelj da firme koje su inovativne mogu da se pokažu na stranim tržištima i tamo opstanu.

“Drago nam je zbog svega navedenog što ćemo večeras dodijeliti inovacijsku nagradu Njemačke privrede jednoj bh. kompaniji”, podcrtao je Gunther.

Tokom današnjeg događaja posjetioci Osim Predstavništva njemačke privrede u BiH i Njemačke ambasade, imaju priliku da se pobliže upoznaju sa radom organizacija GIZ, DAAD, DVV International, Goethe Institut, KFW, sa fondacijama Heinrich Böll, Konrad Adenauer i Friedrich Ebert te nevladinim organizacijama u BiH, koje je su podržane od strane Njemačke. Predstavnici ovih organizacija su na svojim štandovima pružaju informacije, a u okvirnom programu održavaju se prezentacije, diskusije i radionice za posjetioce.

Među izlagačima na ovom događaju se nalaze i neke njemačke firme koje posluju u BiH, kao i njemački brandovi. Na kraju dana o okviru događaja “Njemačka u BiH“ biće predstavljeni finalisti „Inovacijske nagrade njemačke privrede”.

Također u okviru događaja je i bosanskohercegovački reper Frenkie, koji je jedan dio svog života proveo u Njemačkoj, održao hip hop radionicu za omladinu, a specijalni gost događaja je bivši reprezentativac i nogometaš njemačke Bundeslige, Vlatko Glavaš, koji će govoriti o značaju perioda provedenog u Njemačkoj za njegovu karijeru.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

Loading..
loading...

Advertisements

Na vrh