BIZnews

Vlasnici jedine farme krava u Zavidovićima: Mladi bračni par “u pogonu” 16 sati dnevno, ali žele širiti posao

Mladi bračni par Bećiragić iz Zavidovića uz pomoć i podršku roditelja pokrenuli su prvu i dosad jedinu zavidovićku farmu “Močila”.

Bećiragić - Faktor.ba

Advertisements

Amir i Jasna Bećiragić, bračni par iz Zavidovića, u četvrtoj deceniji života donijeli su odluku da ulože veliki novac i pokrenu prvu farmu na području Zavidovića. Posao je započet prije devet godina, kada je Himzo Bećiragić, Amirov otac, uzgajao bikove.

Višegodišnje iskustvo roditelja, pomoć i podrška, odigrali su značajnu ulogu za ovaj bračni par.

1000_1477726972farma-zavidovici

Prema riječima Bećiragića, do sada su uložili više od 130 hiljada maraka, napravljen je namjenski objekat na 640 kvadrata, u koji su preselili prije tri mjeseca. Trenutno imaju 30 krava, potrebnu opremu i mašine muzilice.

“U početku smo imali pet krava, a otac nam je ponudio da koristimo oko 300 dunuma zemlje i mašine. Na dobrom smo putu da budemo na ovom području jedna od većih i modernijih farmi”, s ponosom ističu Bećiragići.

U razgovoru za Faktor ističu kako nezaposleni nisu zainteresirani za ovu vrstu posla, pa ponekad imaju problem pronaći radnike koji bi bili stalno ili povremeno angažovani. Njihov konačni cilj je imati farmu sa 60 krava te izgraditi još neke objekte i nabaviti noviju opremu, a ističu kako se nadaju da će to ostvariti bez kredita.

“Posao jeste težak i odgovoran. U “pogonu” smo i do 16 sati dnevno, ali svoji smo na svome, imamo rezultat, mlijeko ima sigurno tržište, a kvalitet je vrhunski, što dodatno motiviše”, kaže Amir Bećiragić.

Imaju, kažu, odličnu saradnju sa otkupljivačem mlijeka, zeničkom mljekarom. Poticaji od nadležnih “i nisu nešto”, ali i taj minimum dobro im dođe. Najveći troškovi na farmi su koncentrat za krave, a svaki drugi dan ova farma proizvede 800 litara mlijeka.

“Sve je na visokom nivou, po evropskim standardima, od kontrole kvaliteta, skladištenja, isporuke, do isplate”, veli Amir.

U poslu uzgoja krava muzilica, vrijedni Bećiragići se redovno edukuju, posjećuju seminare i sajmove.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh