BIZnews

Ditini proizvodi mogu na tržište bh. entiteta RS, ali pod jednom uslovom

Na molbu da prokomentariše probleme sa kojima se susreću proizvođači hemijskih i nekih farmakoloških proizvoda iz Federacije BiH prilikom njihovog plasiranja na tržište bh. entiteta Republike Srpske, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je da bi “bilo prirodno da se uklanjaju sve barijere u poslovanju i plasiranju proizvoda između dva entiteta, i to i jeste opredjeljenje Vlade RS”.

No image - Haber.ba

“Ali, to, svakako, zahtijeva ne samo parcijalni, već jedan sveobuhvatni pristup, i smatram da smo i premijer Novalić i ja pokazali da je to put kojim želimo ići“, dodala je Željka Cvijanović.

“Međutim, u rješavanju ovog pitanja za koje je zainteresovana FBiH, kod nas se u Vladi (bh. entiteta) RS ponovo nametnulo jedno drugo pitanje, za koje je direktno zainteresovan (bh. entitet) Republika Srpska. Naime, riječ je o jednoj ograničavajućoj uredbi u FBiH, po kojoj se zabranjuje našem gasnom preduzeću, ‘GAS RES’, da gasom snabdijeva potrošače u FBiH.

Što je još gore, zabranjuje mu se i da koristi teritoriju FBiH da bi došli do teritorije Srpske i snabdijevali, na primjer, naše potrošače u Istočnom Sarajevu. Zato kažem da bi smo morali utvrditi generalni princip, bez bilo kakvih međusobno postavljenih ograničenja, i mi smo u Vladi (bh. entiteta) Republike Srpske spremni da na tome radimo sa partnerima iz Vlade FBiH”, kazala je premijerka bh. entiteta RS Cvijanović, prenosi “RTRS“…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh