BIZnews

Nove pumpe, moteli i prodavnice uz autocestu: Vlada FBiH nudi Amerikancima koncesiju za objekte duž Koridora Vc

Vlada Federacije BiH obavijestila je Američku ambasadu u Sarajevu da planira pod koncesiju dati pravo na gradnju benzinskih pumpa, motela, prodavnica i drugih objekata duž autoputa na Koridoru 5c.

Lepenica - Avaz.ba

Advertisements

Obavještenje je krajem prošlog mjeseca upućeno, kako se saznaje, s namjerom da se američke kompanije uključe u proces dodjele vrijedne koncesije na autoputu, saznaje “Avaz“…

Izvor prihoda

Do sada je sagrađeno nešto više od 100 kilometara, odnosno manje od jedne trećine, a uslužni objekti gradit će se cijelom dužinom i mogu biti vrlo pouzdan i profitabilan izvor prihoda.

Projekt gradnje objekata dužinom Koridora u skladu s domaćim zakonskim propisima, objavljen je nakon toga u zvaničnoj bazi podataka američkog State departmenta, koja američkim kompanijama sugeriše investicije i poslove za koje bi mogle biti zainteresovane.

U obavještenju se navodi da još nije jasno kolika je vrijednost koja će biti data pod koncesiju, ali se ističe da je riječ o milionskom projektu. Nisu, također, navedeni ni detalji pod kojim će uslovima koncesija biti data.

Bez detalja

“Sve zainteresovane kompanije mogu se javiti Ekonomskom odjelu Američke ambasade u Sarajevu”, navodi se u pojašnjenju obavijesti objavljene u bazi podataka.

Na zvaničnoj internet stranici Javnog preduzeća “Autoceste FBiH” nije objavljeno da postoji tender ili javni poziv za dodjelu ove vrste koncesije. U istoj bazi podataka je i poziv Vlade FBiH za kupovinu naftnih terminala u Federaciji, također upućen američkim kompanijama.

“Autoceste” daju 30.000 KM za promotivne filmove

Dok se priprema dodjela koncesije, prema svemu sudeći, stranim kompanijama za vrijedan posao gradnje i korištenja objekata duž cijelog Koridora, “Autoceste FBiH” raspisuju nabavku “promotivnih, propagandnih i informativnih filmova i videofilmova”, za šta je predviđen iznos od 30.000 KM. Taj će novac po konkurentskom postupku biti dodijeljen najjeftinijem ponuđaču, piše “Avaz“…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh