BIZnews

Udruženja poslodavaca FBiH: Apsurno je da proizvode izvozimo u EU, a ne možemo u bh. entitet RS

Udruženje poslodavaca FBiH uputilo je otvoreno pismo premijeru Vlade FBiH Fadilu Novaliću o zabrani proizvoda koji sadrže hemikalije ili biocide iz Federacije BiH na tržište bh. entiteta RS.

Kupovina - Twitter

Advertisements

Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani gosp. Novaliću,

Republička uprava za inspekcijske poslove bh. entiteta RS svim trgovačkim centrima u bh. entitetu RS je dostavila dopis u kojem se navodi da proizvodi koji sadrže hemikalije ili biocide moraju biti klasifikovani, posebno upakovani i obilježeni, te upisani u odgovarajuću evidenciju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite bh. entiteta RS, u suprotnom će nadležne inspekcije zabraniti promet proizvoda, kao i izdati enormno visoke novčane kazne za subjekte koji vrše promet istih.

Navodi iz Privredne komore bh. entiteta RS gdje se tvrdi da se Pravilnik pogrešno tumači, odnosno da se firme iz Federacije ne trebaju registrovati u bh. entitetu RS i da mogu svoje proizvode plasirati na teritoriji bh. entiteta RS, samo djelomično su tačne. Naime, pod tvrdnjom da firme “samo trebaju ispuniti zahtjeve iz pravilnika” podrazumjeva se potpisivanje ugovora sa kompanijama iz bh. entiteta RS da bi se njihovi proizvodi našli na policima manjeg bh. entiteta. A da je to tako, u prilogu vam dostavljamo dokaz o zabrani plasmana proizvoda Odsjeka za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Opštine Novi Grad.

Određeni proizvođači iz FBiH su se informisali u Minisatrstvu zdravstva bh. entiteta RS, gdje su im potvrdili uslove – da bi registrovali svoje proizvode, proizvođači moraju registrovati ili novu firmu, odnosno poslovnu jedinicu na području bh. entiteta RS ili ovlastiti distributere sa teritorije bh. entiteta RS koji ima ekskluzivno pravo prodaje, što ukida već uspostavljene kanale prodaje, iziskuje neplanirane, velike troškove, a proizvođače i njihove proizvode čini nekonkurentnim.

Ova odluka ne samo da je diskriminirajuća, jer je apsurdno da proizvođači registrovani u FBiH imaju mogućnost plasirati svoje proizvode u zemlje Evropske unije, ali ne i na tržište bh. entiteta RS, već je i protekcionistička i suprotna je Ustavu BiH, jer se njom ograničava sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala, čime se narušava jedinstveno ekonomsko tržište!

Da li je cilj dovesti proizvođače iz FBiH u gori položaj u odnosu na one u bh. entitetu RS? Odluka je opasna i vodi političkim i privrednim podjelama, jer su određene neformalne grupe iz FBiH već najavile bojkot proizvoda iz bh. entiteta Republike Srpske ukoliko Odluka ostane pravosnažna.

Stoga zahtjevamo hitnu reakciju Vlade FBiH i nadležnih organa kako bi se zaštitili proizvođači i umanjile štete po privredu i ekonomiju Bosne i Hercegovine kroz obustavu spomenute odluke do usvajanja adekvatnih zakona i pravilnika, kao i harmonizaciju zakonskih propisa FBiH koji tretiraju ovu oblast sa propisima Evropske unije, uz obaveznu usklađenost sa propsima i zakonima bh. entiteta Republike Srpske, piše “Depo“…

 


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh