BIZnews

Azerbejdžan i Kina ulažu u BiH: Prioriteti su brza cesta Lašva – Travnik, tunel Prenj, dionice autoputa prema…

Sada već može govoriti o ulaganjima u gradnju brze ceste Lašva – Travnik, dio Koridora 5C Konjic – Mostar i posebno tunel “Prenj”, kao i dionice Mostar – jug i Mostar – sjever…

Ismail Džafarov - Avaz.ba

Advertisements

Azerbejdžansko-kineski konzorcij veoma je zainteresiran da krene sa značajnim investicijama u BiH, prvenstveno u transportnu infrastrukturu i energetski sektor. U ove svrhe već imamo odobreno milijardu i 800 miliona eura i spremni smo sutra investirati, kazao je za “Avaz” šef diplomatske misije Azerbejdžana u BiH Ismail Džafarov…

Javni tender

“Azerbejdžan, ali i kineske banke i kompanije zainteresovani su za ulaganja u dvije oblasti u BiH. To su gradnja cestovne infrastrukture i energetski sektor. U oba ova sektora azerbejdžanska kompanija “Azvirt” u saradnji s kineskom kompanijom “China Power” zainteresovana je za značajna ulaganja i zajedničku realizaciju projekata kao što to već rade u Srbiji i šire”, pojasnio je Džafarov.

Dodao je da se sada već može govoriti o ulaganjima u gradnju brze ceste Lašva – Travnik, dio Koridora 5C Konjic – Mostar i posebno tunel “Prenj”, kao i dionice Mostar – jug i Mostar – sjever.

“Ove dvije kompanije učestvovat će na javnom tenderu za ove projekte, ali i kao potencijalni investitor putem sredstava iz Kine, tačnije kreditnim sredstvima kineskih banaka po veoma povoljnim uslovima. A sve će zavisiti od odluke vlasti u BiH, tačnije o odluci koji će način učešća biti prihvatljiv za bh. vlasti”, naglasio je Džafarov.

On je kazao da ove kompanije mogu realizovati sve potrebne radove, ali da to nije uslov, jer azerbejdžansko-kineskom konzorciju odgovara da bude i samo investitor.

“Još nije raspisan tender u BiH, a o tome će ovisiti da li će se raditi po principu javno-privatnog partnerstva ili nekom drugom. Sva potrebna dokumentacija za brzu cestu Lašva – Travnik je spremna i mi očekujemo da gradnja krene do kraja godine, dok potrebna dokumentacija za ostale dijelove nije još urađena”, rekao je Džafarov.

Prema njegovim riječima, trenutno su u toku pregovori, a početak realizacije ovih projekata ovisit će isključivo o pripremi potrebne dokumentacije.

“Mi smo već sada spremni investirati i mnogo više od milijarde eura. Već imamo i pozitivan odgovor od kineskih partnera da oni za ove projekte već sutra mogu izdvojiti do milijarde eura”, naglasio je Džafarov.

Toplotna energija

Dodao je da su, također, zainteresirani i za ulaganja u energetski sektor te da je već potpisan memorandum o razumijevanju s “Elektoprivredom BiH”.

“Već sam se susreo sa ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH Nerminom Đindićem sa kojim smo razgovarali o tri projekta za koja smo mi zainteresovani, a to izgradnja bloka 8 TE Kakanj, investiranje u proces pretvaranja energije iz TE Kakanj u grijnu energiju za zagrijavanje domaćinstava i izgradnju Toplovoda Kakanj – Sarajevo”, ispričao je Džafarov.

On je zaključio da i za ove projekte vrijede isti uvjeti kao i za projekte u oblasti transportne infrastrukture te da su kineske banke u ovom trenutku za ova tri projekta u oblasti energetike spremne izdvojiti do 800 miliona eura.

Transportna infrastruktura

Za ove projekte ukupno je ponuđena milijarda eura:

  • Brza cesta Lašva – Travnik
  • Dionica autoputa Konjic – Mostar i gradnja tunela “Prenj”
  • Dionice autoputa Mostar – jug i Mostar – sjever

Energetski projekti

Za ove projekte ukupno je ponuđeno 800 miliona eura:

  • Gradnja bloka 8 TE Kakanj
  • Investiranje u proces pretvaranja energije iz TE Kakanj u toplotnu energiju
  • Gradnja toplovoda Kakanj – Sarajevo

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh