BIZnews

TOR – SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: Uključiti i BH poljoprivrednike u pregovore o adaptaciji SSP

Koordinacija udruženja BH poljoprivrednika, prerađivača i saveza, zbog teške situacije u poljoprivredi, a posebno odnosa entitetskih vlasti, poziva predsjedavajućeg VM BIH Denisa Zvizdića i resornog ministra Mirka Šarovića da u direktnom kontaktu predlože predstavnike poljoprivrednika u pregovarački tim u pregovorima o adaptaciji SSP.

Ilustracija - Dnevnik.ba

Zbog neodgovornosti ili neznanja naših predstavnika dovedeni smo do stanja uništenja domaće poljoprivrede, kako bi se stvorili uslovi za članice EU da njeni poljoprivredni proizvođači isporučuju proizvode sumljivog kvaliteta i visokih cijena na tržište BiH.

Zbog nekorektnog odnosa vlasti u BiH jer raznim nametima većine /zaposlenih u poljoprivrednim raznim ministarstvima, institutima, zavodima i vladama/prema manjini nama poljoprivrednim proizvođačima došli smo u situaciju da gasimo proizvodnju i nemogućnosti da učestvujemo u kreiranju ambijenta za spas i razvoj poljoprivrede.

Zahtjevamo:

  • učešće u pregovaračkim timovima Vlada entiteta kako bi u pregovorima sa EU u ime poljoprivrednika BIH dali prioritet zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje kao i veća izdvajanja za subvencije u poljoprivredi i prehrambenoj proizvodnji.
  • hitan sastanak sa predsjedavajućim VM BIH Denisom Zvizdićem, resornoim ministrom Mirkom Šarovićem kako bi u pregovarački tim predložili predstavnike poljoprivrednika i u direktnom kontaktu predložili mjere za zaštitu poljoprivrednika.

U slučaju neispunjavanja naših zahtjeva predstavnici poljoprivrednih udruženja i Saveza BiH donijeti će odluke o narednim aktivnostima u cilju sprečavanju daljnjeg uništavanja poljoprivrede sa zahtjevima i zaključcima prema vlasti BiH svih nivoa, navodi se u saopštenju.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh