Zahvaljujući svom stručnom radu, kao i kvaliteti proizvoda, iz dana u dan imaju sve veću potražnju čajeva, tinktura, sirupa, ulja, krema i drugih preparata na bazi ljekovitog bilja, piše “Avaz“…
Kvalitet zemljišta
Za samostalan uzgoj ljekovitog bilja neophodno je dobro poznavati okoliš, klimu i kvalitet zemljišta u koje se sadi ljekovito bilje. Svega toga svjesni su članovi porodice Rošić, koji su ovih dana priveli kraju berbu kamilice.
“U našoj botaničkoj bašti u Cazinu imamo do 250 različitih vrsta ljekovitih biljaka, pratimo njihov razvoj i učimo šta i kada trebamo raditi. U Rošićima i Krivaji imamo oko 30 vrsta ljekovitih biljaka koje uzgajamo, a među njima je i kamilica”, kazao je Šefik Rošić, poznati cazinski travar.
Već više od 20 godina uzgojem i preradom ljekovitog bilja na području općine Cazin bave se supružnici Šefik i Senada Rošić.
Rošići su proteklih dana brali kamilicu koja je u ovim krajevima široko rasprostranjena biljka, a njen čaj svakako je jedan od omiljenijih napitaka.
36 stepeni
“Nije zahtjevna i svako je može sijati u svojoj sredini. Vrlo je korisna, a uzgajamo je 20 godina. Sveli smo kultivaciju kamilice na nešto više od jednog dunuma s četiri dunuma, koliko smo ranije imali. Naša kamilica je 100 posto eko, sama se bori za opstanak, a beremo je ručno. Vrlo je ljekovita, samo je treba pravilno uzgojiti, ubrati i osušiti na temperaturi koja ne smije biti viša od 36 stepeni”, pojašnjava Šefik.
Pomagali im sinovi
Njihovi sinovi Muhamed i Kemal redovno su im pomagali u ovim poslovima, ali su ih životni putevi odveli na druga mjesta. Jedan je doktor medicine, a drugi student, pa Šefik i Senada najveći dio radova obavljaju sami. Imaju ljekovito bilje, voće i povrće te košnice pčela na četiri lokacije u općini Cazin.
Tri kulture
Rošići su proizvodnju ljekovitog bilja organizirali na način da nakon branja jedne biljke ubrzo kreću sa sjetvom ili sadnjom druge.
“Do sada smo već ubrali negdje od 30 do 40 različitih ljekovitih biljaka, koje se suše u našoj sušari u Cazinu. Riječ je o stopostotno prirodnom sušenju. Nekad se desi da na jednom terenu u toku godine uspijemo uzgojiti dvije, pa čak i tri kulture, jer imamo proljetne, ljetne i jesenje ljekovite biljke”, kazao je Šefik.
