BIZnews

“Dita” slavi jubilej, a radnici strepe zbog budućnosti

Industrija deterdženata “Dita” Tuzla obilježava 39 godina postojanja. Fabrika je sa proizvodnjom ponovo počela prije godinu dana, ali strateški kupac još se čeka.

Arix Tenzo - Fokus.ba

Prije godinu dana “Dita” je otišla u stečaj, a upornošću radnika ponovo su pokrenute mašine zahvaljujući podršci trgovačkog lanca “Bingo”. Prvo su bila četiri artikla, a sada je već “Dita” vratila prijeratnu paletu sa 40 proizvoda.

“Dosta smo zadovoljni. Imamo upisanu godinu radnog staža. Plate idu mjesec za mjesec, sa svim doprinosima. Radimo i imamo moral. Dokazali smo svima da možemo i hoćemo”, ističe Ejub Nuhanović, radnik.

Fabrika trenutno čeka kupca. Imovina je procjenjena na više od 17 miliona maraka, a već dva pokušaja prodaje nisu uspjela. Jedna je briga radnika da se fabrici cijena ne minimizira, a druga hoće li potencijalni kupac nastaviti proizvodnju.

“Manje je bitna cijena, koliko je bitno da taj kupac nastavi proizvodnju. To je u dugoročnom smislu mnogo veći efekat nego postići neku cijenu i da taj neko zatvori fabriku. Moramo pokušati izbjeći taj scenarij”, poručuje Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik.

“Naš pravac je jasan, sindikata i radnika, da mi želimo da ‘Dita’ opstane. Da nastavi sa proizvodnjom, da dobijemo pravog strateškog partnera. I osnovni cilj je, ovdje je 60 posto radnika kojima je ostala još koja godina do penzije, da naša djeca, omladina nastave da rade u ‘Diti’. I da ‘Dita’, evo sada je 39 godina, da doživi 100 godina”, kazao je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika “Dita” Tuzla, piše “N1 BiH“…

Iz tekućih sredstava u fabrici su popravljene mašine, a i penzionisano je nekoliko radnika. Ostalima, ne manjka želje i optimizma jer smatraju da “Ditine” proizvode prodaje kvalitet koji su podržali kupci širom BiH.

“Imamo mi još proizvoda koje ćem oživjeti. ‘Dita’ je bila poznata po šamponima, kozmetici, autoindustriji, deterdžentima za industriju. To još moramo da vratimo”, smatra Emina Busuladžić, radnica.

Iako je tuzlanska “Dita” ponovo pokrenula proizvodnju i napravila iskorak kada je u pitanju preduzeće u stečaju, za dugoročniji opstanak ove fabrike potreban je strateški partner koji bi kupio fabriku i nastavio sa proizvodnjom.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh