BIZnews

Postaje najvrijedniji resurs, a nije voda ni nafta

Nakon vode i nafte pojavio se prirodni resurs koji je toliko vrijedan da bi se oko njega mogli voditi i ratovi…

Pijesak - Thinkstock

Pijesak je nešto što uzimamo zdravo za gotovo i čega ima u izobilju. Ipak, potražnja za ovim resursom je tolika da je već stvoreno crno tržište. “Piješčana” mafija je tako odgovorna za eroziju zemljišta u Jamajki, a sigurno ćete biti iznenađeni kad čujete da nalazišta pijeska čuvaju naoružani ljudi.

Kao građevinski materijal pijesak je prošao test vremena, jer se koristi još od starog Egipta 3.500 godine prije nove ere. Danas se koristi za puno toga – od standardnih građevina i bazena, do ekrana mobilnih telefona i paste za zube.

Otkako je došlo do svjetskog buma u građevinarstvu, ali i novim tehnologijama koje se koriste prilikom bušenja nafte, potražnja za pijeskom je naglo porasla. 2014. godine proizvodnja je iznosila 196 miliona tona. Prošle godine tržište peska i šljunka u SAD-u bilo je “teško” 8,7 milijardi dolara. Nakon vode ovo je najviše korišteni prirodni materijal.

Potražnja za pijeskom u sijvetu je neravnomjerno raspoređena. Kina je potrošila u protekle četiri godine više pijeska nego SAD u zadnjem vijeku. Kina inače je peti najveći uvoznik pijeska na svijetu. Čak su i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su okruženi pustinjama uvezli pijeska u vrijednosti od 456 miliona dolara.

Ipak, sve se to odražava na ekologiju. Naime, prema nekim proračunima, eksploatacija pijeska je dovela do erozije plaža u svijetu i to gotovo 40 metara u periodu od 1968. do 2008. godine, piše “B92“…


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh