BIZnews

USAID, Švedska vlada i CzDA promovišu važnost donatorske saradnje i potpisuju Memorandum o razumjevanju za sektor poljoprivrede

U srijedu, 28. aprila, Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u BiH i voditeljica ureda za suradnju pri Švedskoj ambasadi u BiH, Marie Bergstrom poželit će dobrodošlicu Michalu Kaplanu, direktoru Češke razvojne agencije (CzDA) iz Praga.

USAID - Trend.az

Gosp. Kaplan će staviti na raspolaganje Češku razvojnu agenciju da radi zajedno sa USAID-om i Vladom Švedske na daljem razvoju poljoprivrednog sektora u Bosni i Hercegovini putem FARMA II projekta, kojeg implementiraju Agencija Sjedinjenih Američkih Država za medjunarodnu suradnju i Švedska. Ceremonija potpisivanja Memoranduma o razmjevanju održat će se u srijedu, 27. aprila, u 11:00 sati u prostorijama Federalnog zavoda za poljoprivredu, Butmir, (Sarajevo).

Pozivaju se predstavnici medija da prisustvuju ovom dogadjaju

Tri zvaničnika potpisat će Memorandum o razumjevanju, obvezujući se da promociju suradnje na razvoju poljoprivrednog sektora i dobrog upravljanja u BiH. Tri donatora namjeravaju suradjivati i promovirati suradnju putem USAID-ovog i Švedskog projekta FARMA II.

Ovaj Memorandum o razumjevanju predstavlja još jedan znak rastućeg partnerstva izmedju USAID-a i CzDA. U julu 2015, ambasador Rebublike Češke u BiH, Jakub Skalnuk i direktor Misije USAID-a su objavili dogovor da će raditi zajedno na de-institucionalizaciji osoba sa invaliditetom. CzDA je takodjer blisko suradjivala sa USAID/Švedska FARMA I projektom na pružanju pomoći BH institucijama u implementaciji reformi u oblasti sigurnosti hrane.

Cilj USAID-ovog i švedskog projekta FARMA II je jačanje BH i entitetskih institucija koje su relevantne za sektor poljoprivrede, sigurnost hrane i veterinarstvo da bi se harmonizirale regulative, procedure i standardi sa zahtjevima EU; te da se obezbjedi sigurna hrana za BiH gradjane i povećaju mogućnosti izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržište EU. USAID/Švedska FARMA II se implementira u suradnji sa BH državnim i entitetskim institucijama i agencijama.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je do danas, uglavnom putem USAID-a, pružila podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH kroz pomoć koja iznosi više od 1.7 milijardi dolara.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh