BIZnews

Konjički Igman u prošloj godini sa 32 miliona neto dobiti

Konjički Igman ostvario je u 2015. godini neto dobit od 32,03 miliona KM, izvještava Indikator.ba na osnovu finansijskog izvještaja kompanije objavljenog na Sarajevskoj berzi.

Igman d.d. Konjic - Faktor.ba

To je višestruko bolji rezultat u odnosu na 2014. godinu kada je neto dobit iznosila 8,3 miliona KM.
Igman je povećao poslovne prihode za oko 60 posto sa 58,9 mil. KM na 93,9 mil. KM.

Veći prihodi rezultat su snažno poboljšane prodaje na stranom tržištu, gdje je plasirana većina proizvoda.
Poslovni rashodi iznosili su 77,4 mil. KM u odnosu na 59 7 mil. KM ostvarenih godinu ranije.

Povećanje rashoda rezultat je većih materijalnih troškova, kao i većih troškova plaća i ostalih ličnih primanja s obzirom da je broj zaposlenih povećan za 190, sa 931 na 1.121 zaposlenika.

Kompanija je imala veću dobit od ostalih prihoda i rashoda (14,7 mil. KM u odnosu na 8,6 mil. KM prethodne godine), kao rezultat otpisa obaveza, ukidanja rezervisanja i ostalih prihoda, te dobitaka od prodaje materijala.

Većiniski vlasnik Igmana je Federacija BiH sa 51 posto dionica, ZIF Bonus posjeduje 23,3, ZIF Bosfin 21 posto, ZIF BIG 4,0, itd.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh