BIZnews

Investicija od 300 miliona KM Sarajevu daje izgled evropske metropole

Opštinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je Nacrt odluke o usvajanju urbanističkog projekta „Kongresni centar Sarajevo“ sa odlukom o njegovom provođenju, čime su se stekli uslovi za realizaciju jednog od najvećih projekata u Sarajevu i šire.

Kongresni centar Sarajevo - Fokus.ba

Kongresni centar Sarajevo gradit će se na lokalitetu pored zgrade Radio-televizije BiH, u neposrednoj blizini zgrade Opštine Novi Grad. Radi se o jednom od najznačajnijih projekata iz programa „Pokrenimo Novi Grad zajedno“, kojim se uređuje centralni dio opštine Novi Grad, odnosno najbitnija lokacija uz glavnu saobraćajnicu u blizini zgrade Opštine. Vrijednost investicije procijenjena je na oko 300 miliona konvertibilnih maraka, piše Fokus.

Obzirom da Sarajevo nema kongresni centar, izgradnjom jednog takvog centra u središtu opštine Novi Grad, Sarajevo će biti stavljeno na mapu kongresnih gradova, a glavni grad će dobiti izgled evropske metropole.

Objekt će sadržavati više sala i dvorana u kojima će se moći održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije i kongresi. U sklopu kompleksa gradit će se hotel, šoping-centar, velike garaže, veliki dio poslovnih sadržaja, te jedan dio stambenog prostora.

Osim toga, ovim projektom Novi Grad će dobiti centralni trg, jer danas ne postoji mjesto koje bi se moglo nazvati centrom opštine Novi Grad. Stoga je predviđeno da se glavni saobraćaj spusti jedan nivo ispod, s tim da nivo tramvajskog saobraćaja ostaje na koti nula, čime će se dobiti prostor za izgradnju trga veličine fudbalskog stadiona.

Pripreme za početak realizacije projekta Kongresnog centra u opštini Novi Grad Sarajevo počele su 2012. godine, a Odluka o pristupanju izradi urbanističkog projekta Kongresni centar Sarajeva donesena je u aprilu 2013. godine, na sjednici Opštinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, čime su započete aktivnosti na realizaciji jednog velikog projekta na području najmnogoljudnije bh. opštine.

Nacrt UP „Kongresni centar Sarajevo“ upućen je u javnu raspravu u trajanju od mjesec, tako da će svi subjekti moći dati primjedbe i sugestije, nakon čega će se usvojiti konačna verzija projekta.

Nakon toga će se krenuti u proceduru rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, odnosno odabira investitora, kao i izdavanje potrebnih dozvola za gradnju.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh