BIZnews

Tuzla: Poljoprivrednici napustili grad

Poljoprivrednici sa područja Tuzlanskog kantona, koji su sa pedesetak traktora došli u Tuzlu, zahtijevajući da zbog prošlogodišnjih poplava bude oslobođeno plaćanje zakupa državnog zemljišta, napustili su grad.

Traktor poljoprivrednici - Nezavisne.com

Poljoprivrednici su napustili grad u pratnji policije da bi se izbjegla saobraćajna gužva, javili su federalni mediji.

Oni su se danas sastali sa predstavnicima resornog kantonalnog ministarstva koji su prenijeli da nisu dobili nijednu inicijativu niti zaključak opštinskog niti gradskog savjeta sa područja Tuzlanskog kantona kojim se traži oslobađanje plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, javlja Srna.

Poljoprivrednici su naveli da su na “relevantne adrese” uputili zahtjeve da se zbog prošlogodišnje elementarne nepogode oslobodi od plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta i da se zbog suše umanji cijena zakupa zemljišta za 50 odsto za ovu godinu.

Skupština Tuzlanskog kantona ranije je usvojila odluku koja bi išla u korist poljoprivrednika, ali je nije usvojila kantonalna Vlada, obrazloživši da to nije nadležnost Vlade već lokalnih parlamenata.

Grad Tuzla i 12 opština Tuzlanskog kantona usvojili su zaključke koji su u skladu sa odlukom Skupštine Tuzlanskog kantona, ali ti zaključci i inicijatie nisu dostavljeni resornom ministartvu.

Negodujući što njihovi zahtjevi nisu ispoštovani poljoprivrednici su sa pedesetak traktora danas došli u Tuzlu da bi pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona izrazili nezadovoljstvo.

Policija im nije dozvolila prilaz zgradi Vlade, pa su protestovali u blizini Fabrike obuće “Aida”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh