BIZnews

Prvi biznis forum Bošnjaka iz BiH i dijaspore

Proteklog vikenda u austrijskom gradu Linzu održan je 3. Tradicionalni skup Bošnjaka u Gornjoj Austriji, u organizaciji bosanskog džemata Đerzelez Alija i Hrnjica Mujo.

Biznis forum - Haber.ba

Ove godine, po prvi put, ovo okupljanje je krunisano Forumom Bošnjaka uspješnim u biznisu, privredi, nauci, kulturi i sportu. Forumu se odazvalo preko 90 učesnika iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Turske, Slovenije i BiH. Pored prisutnih učesnika Foruma na skupu su se obratili načelnici nekoliko općina iz BiH, premijer USK mr. Izudin Saračević, potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić, te predstavnici grada Linza. Pored predstavnika vlasti, privrednika i drugih uspješnih Bošnjaka, prisutnima su se obratili i predsjednik udruženja Kupujmoi koristimo domaće Admir Kapo i generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović.

Na Forumu se govorilo o prijedlozima i načinima riješavanja problema u našoj zemlji, te kako su te barijere prevazišli uspješni Bošnjaci u zemljama iz kojih dolaze. Tokom izlaganja primijetio se veliki interes bosanskohercegovačkih privrednika za ulaganjem u domovinu. Uz spremnost predstavnike vlasti sa lokalnih nivoa koji će obezbjediti sigurnost, uslove, i projekte sa jedne strane, te uspješne Bošnjake iz dijaspore koji žele investirati u svoju zemlju, ostvareni su ciljevi Foruma i izražena želja da se u što kraćem roku organizuje još jedan ovakav forum na kojem će se izložiti konkretni projekti, prijedlozi i ideje za realizaciju istih.

“Džemat Linc je organizacijom ovog Foruma i skupa Bošnjaka u Gornjoj Austriji dokazao svoju sposobnost i zrelost da se nosi sa ovim izazovom i pokrenuo lavinu od koje očekujemo pozitivne promjene u našoj zemlji. Naša želja je prije svega bila da se gosti osjećaju udobno i zadovoljno, da međusobno ostvare kontakte i poznanstva, a svaki novi konkretan prijedlog je naš zadatak da ga realizujemo do idućeg skupa,” istakao je Muamer Ljubijankić, predsjednik džematskog odbora, organizator i pokretač ove cijelokupne manifestacije.

“Svaka investicija u našu zemlju je korak naprijed i svakako je dobrodošla iz bilo kog dijela svijeta i bilo koje zemlje, međutim, naš najveći potencijal su naši ljudi u dijaspori, kojeg nažalost ne iskorištavamo na pravi način. Naša snaga je u udruživanju i jedinstvu. Ovim Forumom mi smo ostvarili cilj, jer sami učesnici tražili su štoskoriju organizaciju idućeg skupa, sa konkretnim projektima kojima bi se povezala dijaspora i domovina, a što bi bilo od obostrane koristi i interesa”, izjavio je Hasib Hadžić, predsjednik Unije Al-Azhar uleme iz BiH i organizator Foruma. Skup je završen večernjim koncertom ilahija i kasida u kojem su učestvovali hfz. Aziz Alili, hor Arabeske iz Zagreba, hor Gazije iz Bužima, hor Medžliza Zvornik, te solisti Ahmed Hašić i Ahmed Alili, uz voditelje Fikreta Hodžića i Kenana Alagića koji su cjelokupan ambijent učinili mnogo zanimljivijim. Svaki od prisutnih načelnika, kao i premijer USK izrazili su želju da se ovakav skup i forum uskoro održi i u našoj zeml


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh