BIZnews

Prekogranična saradnja: Popovo polje će hraniti Dubrovnik

Dubrovnik je veliki, ogroman konzument, a Popovo polje veliki proizvođač. Tržište u Dubrovniku raspoloženo je za zdrave, organske, tradicionalne proizvode. I to sve bez velikih transportnih troškova. To je cilj, kako nam je kazala Sanja Radulović, projekt menadžer organizacije Oxfam Italija, pokretanja projekta „Agribiznis – Oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj dubrovačko-hercegovačkoj regiji“.

Popovo polje - Indikator.ba

Mala berza

„Sada ispitujemo šta se to traži tokom cijele godine. Krajnji je cilj formirati dva agrocentra u Ravnom i Dubrovniku, sa istim načinom funkcionisanja. Radi se uglavnom o malim proizvođačima. Konkretan primjer, ako Dubrovniku odmah treba 100 kilograma jabuka, otvore softver, nešto kao mala berza, proberu, skupi se odmah ta količina, najsvježijih, pošalju mali kombi i to je to“, pojašnjava Radulović, piše Indikator.

Mora se poštovati kvalitet, brend, marka koja će biti prepoznatljiva, a sve svježe.
„Imamo dvije godine da sve to uspostavimo, tako da ti agrocentri nakon toga budu samoodrživi. Mislim da će to početi do proljeća. U planu je i uvoditi inovativne metode, obnovljivu energiju, solarne panele… „ dodaje Sanja Radulović.

Tri opštine

Projekat je počeo na teritoriji Popovog polja u opštinama Ravno, Trebinje i Ljubinje u BiH i Dubrovačko-Neretvanske županije u Hrvatskoj. Projekat finansira Evropska unija kroz Instrument za predpristupnu pomoć IPA u okviru Programa prekogranična saradnja Hrvatska – BiH u iznosu od oko 350.000 evra.

Implementaciju projekta u BiH vodi Opština Ravno u partnerstvu sa organizacijama Okusi Hercegovinu i Oxfam Italia, a uz stručnu pomoć Poljopivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu. U Hrvatskoj je vodeći Grad Dubrovnik, a partneri su Razvojna agencija grada Dubrovnika DURA, Informest, Kinookus i Agronomski fakultet Univerziteta u Zagrebu.

Vodiči za farmere i investitore

Među zajedničkim aktivnostima je, između ostalog, izrada „Vodiča za investitore“ u poljoprivrednom sektoru, po dva ciklusa edukacija za proizvođače, izrada „Vodiča za farmere“, kao i veb platforme za zajedničku promociju. U planu je i nova promotivna manifestacija na ruralnim područjima.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh