BIZnews

Grčki default novi udarac za kredibilitet MMF-a

Niko u uredima Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu nema iluziju: Grčka ide ka defaultu u utorak, pružajući novi udarac vjerodostojnosti globalne finansijske krize.

Christine Lagarde - Indikator.ba

Prije samo nekoliko sedmica, Fond je odbio prihvatiti ideju da Atina, koja je dobila od 2010. godine oko 32 milijardi eura od MMF-a kako bi spasila svoju ekonomiju, neće biti u mogućnosti da plati 1,5 milijardi eura (1,7 milijarde dolara), piše Indikator.

Početkom juna, direktorica Christine Lagarde insistirala je da je imala osiguranje grčkog čelnika Alexisa Tsiprasa.

“Premijer je rekao ‘ne brini”, rekla je samouvjereno. Glasnogovornik Fonda ponovio je povjerenje ponovno prošle sedmice.

No, Tsipras je najavio referendum o prijedlogu plana spašavanja – kojim je pozvao svoje ljude da ga odbace – pa je jasno da zemlja neće postići dogovor sa službenim povjeriocima za novi rok za isplatu duga.

Kako je “moguće da povjerioci čekaju isplatu MMF-u, a naše banke su ugušene?” upitao je Tsipras.

Grčka će biti prva zemlja u defaultu prema MMF-u od Zimbabvea 2001, a u pogledu životnog standarda najbogatija.

MMF će nesumnjivo čekati do posljednje minute prije proglašenja Atine platežno nesposobnom, ali tada će zemlja biti odmah odsječena od daljnje pomoći MMF-a, uključujući i planirane isplate prema postojećem programu spašavanja.

MMF u tom slučaju stavlja manje na kocku od Grčke, ali i dalje ostaje da gubi, kazali su stručnjaci za AFP.

“Default Grčke, čak i ako bude kratkog vijeka, prlja ugled MMF-a i čini manje vjerovatnim da će budući MMF programi potaknuti priliv privatnog kapitala u posrnulim zemljama”, rekao je Eswar Prasad, bivši dužnosnik Fonda.

To nije prvi put da se MMF, tradicionalno pozvan od ekonomski problematičnih vlada da pomogne kad ponestane likvidnosti, suočava sa razgradnjom programa spašavanja.

MMF je već priznao pogreške u propisivanju mjera štednje kao lijek kada se to završilo gušenjem ekonomskog rasta.

Institucija je kritizirana izvana, kao i iznutra. Neke zemlje članice prigovaraju da su pravila prilagođena da zadrže potporu Grčkoj.

Oni napominju da Fond može posuditi nekoj zemlji samo ako su njeni dugovi održivi, a grčki očito nisu. Default Atene će samo pogoršati tu otvorenu ranu.

Peter Doyle, koji je radio za Evropski odjel MMF-a, kaže da bi događaj sa Grčkom mogao uticati na visok rizik kreditnih programa MMF-a za Ukrajinu.

U martu, Kijev je dobio pomoć od MMF-a uz pitanja oko toga da li je njegov dug održiv.

Fond je bio u mogućnosti da, bez puno polemika, otpiše kredite koji su dati određenim zemljama, uglavnom onim sa teškim okolnostima.

To uključuje Haiti, kome je 268 miliona dolara duga oprošteno nakon razornog potresa 2010, a 100 miliona dolara otpisano je zapadnoafričkim zemljama najteže pogođenim ebolom prošle godine.
Ali, grčki slučaj je drugačiji. Veličina kredita je mnogo puta veća, a gubici će uticati na finansijski integritet MMF-a.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh