BIZnews

Kako je “seoska valuta” srušila rusku privredu

U selu udaljenom tri sata vožnje od Moskve važi valuta koje nema ni na jednoj kursnoj listi, ali je njena pojava zabrinula nadležne u Rusiji.

Ruski "kolion" - Screenshot/YouTube

 

Ova valuta nije ni na jednoj kursnoj listi. Tačnije, koristi se u samo jednom malom ruskom selu. Ali, pojava valute nazvane “kolion” zabrinula je nadležne u Rusiji.

Selo udaljeno tri sata vožnje od Moskve našlo se u epicentru čudne fiskalne kontraverze. Pomoćni objekat iza kuće je lokalna verzija Fort Knoxa, odnosno američkih Saveznih rezervi. U staroj metalnoj kasi nalaze se gotovinske rezerve u “kolionima”. Valutu ovog sela izmislio je proljoprivrednik Mihail Šljapnikov, a on je ujedno i štampa, piše “Al Jazeera“.

“Ljudi su uvijek razmjenjivali dobra. Nismo mi izmislili ovaj proces, mi smo ga jednostavno digitalizirali. Prije ste za bilo kakav rad na selu u Rusiji trebali dati flašu votke, i to je bila stabilna valuta. Mi upravo to i radimo, samo što ne koristimo votku, već smo odštampali svoju valutu”, rekao je Šljapnikov.

Poziv na sud

Mihail i više od 100 njegovih prijatelja koriste tu valutu za posuđivanje i međusobnu trgovinu robama i uslugama, a pravi novac mogu štedjeti za ambicioznije poduhvate, kao što je izgradnja javnog kupatila u selu.

“Za one koje zanima kako trgovanje valutama funkcionira glavno pitanje je kolika je uopće vrijednost ‘koliona’. Možete dobiti 10 jaja za dva ‘koliona’. Kanta krompira je pet, a guska košta simboličnih 60 koliona'”, javlja reporter Al Jazeere Rory Challands.

“Kolion” se pokazao otpornim na pad vrijednosti zvanične ruske valute, rublje. Kada je kupovna moć vezana za krompir, problemi na tržištima novca vas pretjerano ne brinu.

Mihail je čovjek anarhističkih pogleda, a s vlastima je i ranije imao određenih neslaganja. Dovoljno je reći da nadležni organi ne gledaju blagonaklono na Mihailovu valutu.

“Dolazili su proljetos, pa zimus, i opet na proljeće. Htjeli su vidjeti moju valutu, pa sam im dao da cijepaju drva i tako zarade novac. Svi smo se dobro zabavljali. Ali, prije mjesec dana dobio sam poziv na sud, u kojem pišu teške riječi: ‘Hitno povucite tu valutu iz opticaja i uništite je, jer šteti privredi Rusije'”, rekao je Šljapnikov.

Uživa u popularnosti

Njegov advokat Anton Matušenko tvrdi da je predmet protiv Mihaila zbunjujući.

“Ni tužilac, ni zastupnik centralne banke nisu mogli objasniti zašto smatraju da je ‘kolion’ novčani surogat. Nisu mogli obrazložiti kriterije kojim definiraju novčane surogate, iako je to predmet tužbe. Nisu mogli ni objasniti u čemu se ogleda prijetnja po platni sistem Ruske gederacije”, kaže Matušenko.

Suđenje Mihailu Šljapnikovu će biti nastavljaeno1. jula. Do tada će on biti na svojoj farmi, uzgajati životinje i uživati u popularnosti.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh