BIZnews

Izvozni aranžman bh. govedine u Tursku biće proširen i na mlijeko?

Predstavnici Generalne uprave Turskog odbora za meso i mlijeko su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim tokom implementacije Odluke o uvozu 15.000 tona govedine iz Bosne i Hercegovine po povoljnijim uslovima te najavili objavljivanje još jednog tendera do kraja godine.

Mlijeko - Indikator.ba

Ovo je čreno danas na sastanku federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića i zamjenika generalnog direktora Generalne uprave Odbora za meso i mlijeko Republike Turske Ethema Kalina, piše Indikator.

Kalin je podržao inicijativu ministra Dedića da se u narednom periodu intenzivnije radi na mogućnostima širenja ovog izvoznog aranžmana na mlijeko i sir porijeklom iz Bosne i Hercegovine, imajući u vidu činjenicu da su pojedina poduzeća iz BiH odnedavno ispunila uslove za izvoz ovih proizvoda u EU, što služi kao dodatni podstrijek i garanciju ispunjenosti strogih uslova higijenske i zdravstvene ispravnosti ovih proizvoda.

Izrazivši zahvalnost Vladi Republike Turske na podršci koju kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini, ministar Dedić je izjavio da je ovom odlukom došlo do svojevrsnog početka “procvata” stočarstva u zemlji.

– No kako bi se osigurala nesmetana implementacija i poboljšali uslovi izvoza, potrebno je raditi na uklanjanju problema i prepreka koji se posebice ogledaju u transportu i osiguranju logističkih uslova za nesmetan i troškovno isplativiji prijevoz – istakao je ministar Dedić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh