BIZnews

Sigurnost bh. proizvoda usklađena je sa EU standardima

Koliko je sigurnost hrane važna za javno zdravlje i ekonomiju svake, pa tako i naše zemlje govori sve izraženija potreba za kontrolom hrane i mjerama za sprječavanje ili smanjenje opasnosti koje mogu proizaći iz hrane.

No image - Haber.ba

Efikasna kontrola hrane od velikog je preventivnog značaja, a svi učesnici u procesu proizvodnje, prerade i prometa namirnica dužni su preuzeti odgovornost i osigurati zdravstvenu ispravnost hrane koju plasiraju.

Zanimalo nas je koliko je sigurna hrana koja je proizvedena u BiH, pa smo to pitanje uputili dr. Iris Tafro, specijalisti za sigurnost hrane. Kako nam je pojasnila dr. Tafro, gotovo svi veliki i srednji proizvođači hrane, kao i dosta malih proizvođača (mesne i mliječne industrije, pakirnice hrane, pekare, hoteli, restorani i dr.) su implementirali HACCP sistem i po nekoliko godina unazad.

„Stanje u BiH po pitanju sigurnosti hrane je na zadovoljavajućem nivou i u rangu je sa zemljama okruženja, a i šire,“ istakla je Tafro. „ Agencija za sigurnost hrane je krovna institucija u BiH po pitanju sigurnosti hrane. Svi proizvođači, prerađivači i distributeri hrane u BiH su zakonski obavezni najmanje jednom mjesečno, davati uzorke hrane na redovne mikrobiološke pretrage.“

Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i predmeta opće upotrebe propisana je obavezna kontrola zdravstvene ispravnosti hrane, koja se zasniva na ispitivanju finalnih proizvoda, a kao dodatna mjera prevencije u zakonsku regulativu mnogih zemalja, pa tako i naše, uvršten je HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) sistem sigurnosti hrane kao obavezna mjera.

I broj domaćih kompanija koje nose oznaku HACCP kontinuirano raste. „HACCP predstavlja integrirani sistem kontrole sigurnosti hrane u svim fazama procesa njene proizvodnje i distribucije. Zasniva se na preventivnom pristupu, što doprinosi smanjenju rizika po zdravlje stanovništva. Tu su i drugi standardi koji se tiču sigurnosti hrane kao što je ISO 22000, Halal, IFS i dr. ali oni su dosta rjeđi u odnosu na HACCP i nisu zakonski obavezni,“ dodala je Tafro.

Kako smo saznali iz razgovora, legislativa BiH je u velikoj mjeri usklađena sa zahtjevima EU na ovom polju, a sigurnost hrane proizvedene u BiH poredeći je sa zemljama regiona,a i šire, nimalo ne zaostaje.

Dr. Ines Tafro


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh