BIZnews

“Kineski investitori bit će dio ekonomskog razvoja BiH”

Investitori iz Kine će biti dio dinamičnog ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini (BiH), rekao je Denis Zvizdić, novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u intervjuu za kinesku novinsku agenciju Xinhua.

Denis Zvizdić - Blic-portal.com

Zvizdić je naglasio da se trgovinska razmjena između dvije zemlje povećala tokom proteklih nekoliko godina. To predstavlja dodatni podsticaj za veći angažman u promociji investicionih projekata, naročito u sektorima energije i infrastrukture koji mogu biti finansirani od investitora iz Kine, dodao je.

Na samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, koji je održan u Beogradu 15. decembra, kineski premijer Li Keqiang je najavio novi investicioni fond u vrijednosti nekoliko milijardi dolara za novu saradnju u regiji.

– Cilj Bosne i Hercegovine je privući strane investicije koje će pokrenuti ekonomski razvoj i zapošljavanje. Siguran sam da će investitori iz Kine biti dio takvog dinamičnog ekonomskog razvoja – rekao je Zvizdić, prenosi Fena.

On je najavio da će BiH uskoro biti spremna da ponudi kineskim investitorima čitavu liniju projekata iz raznih sektora, kao što su energija, infrastruktura, drvna, prehrambena i tekstilna industrija.

– To će pokazati da BiH ima institucionalni kapacitet da prihvati direktne strane investicije – rekao je, između ostalog, Zvizdić za agenciju Xinhua, dodajući da će BiH raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta da bi privukla kineske investitore.

Parlament BiH je Zvizdiću dodijelio 11. februara četverogodišnji mandat kao predsjedavajućem Vijeća ministara BiH.

Xinhua podsjeća da je Zvizdić diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u  Sarajevu 1989., te doktorirao 2007. Radi kao profesor na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu na predmetu Urbanizam i prostorno planiranje.

Kineska agencija također navodi da je dugogodišnji član Stranke demokratske akcije i blizak saradnik Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika stranke i člana Predsjedništva BiH.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh