BIZnews

Halal standard se u “Klasu” svakodnevno primjenjuje ne samo na papiru već i u praksi

Intreview: mr. sci. Vasvija Poljo, rukovodilac službe kontrole kvaliteta i standardizacije, te menadžer kvaliteta u kompaniji Klas d.d. Sarajevo.

Klass d.d. Sarajevo - Haber.ba

Klasove proizvode dnevno konzumira više od dva miliona potrošača, pa briga o kvalitetu i higijenskoj ispravnosti hrane zauzima ključno mjesto u poslovnoj politici naše kompanije, piše “Halal magazin“.

Poštovana gospođo Poljo, Klas pored ostalih certifikata za kvalitet posjeduje i halal certifikat. Kao menadžer kvaliteta u Klasu, Vi zajedno sa ostalim uposlenicima brinete o poštivanju standarda sigurnosti kvaliteta proizvodnje hrane. Poseban segment ovih standarda odnosi se na halal. Kako se dobija halal certifikat ili još bolje kako ga sačuvati?

Da bi kompanija dobila halal certifikat potrebno je da Agenciji za cerificiranje halal kvalitete podnese zahtjev za certificiranje i dokumentaciju kojom dokazuje da posluje u skladu sa zakonom, te da može zadovoljiti zahtjeve halal kvalitete. Agencija provjerava dostavljenu dokumentaciju i ako je dokumentacija potpuna i uredna, potpisuje se ugovor između Agencije i kompanije. Nakon potpisivanja ugovora Agencija vrši obuku uposlenika kako bi znali šta trebaju poduzeti kako bi njihovi proizvodi bili halal. Kompanija priprema dokumentaciju u kojoj su opisane sve procedure proizvodnje i provjerene sve sirovine i materijali koje koriste u svojoj proizvodnji. Agencija obavlja audit u kompaniji s ciljem utvrđivanja da li kompanija ispunjava uslove za dobijanje halal certifikata . Agencija dostavlja svu dokumentaciju Komisji za verifikaciju koja provjerava da li je certificiranje urađeno na propisan način. Upravni odbor donosi odluku o dodjeli certifikata. Agencija dodjeljuje kompaniji halal certifikat.Nakon dodjeljivanja halal certifikata, Agencija prati i kontroliše proizvode i pogone u kompaniji putem najavljenih i nenajavljenih audita i labaratorijskih analiza.

Šta u praktičnom smislu znači proizvoditi hranu po halal standardima?

Halal u svojoj suštini predstavlja skup vrijednosti koje su u velikoj mjeri univerzalne i kompatibilne sa sistemima vrijednosti koje leže u osnovi brojnih nacionalnih i međunarodnih propisa i standarda. Često se halal oznaka interpretira isključivo kao garancija da određeni proizvod na sadrži komponente svinjskog porijekla. Osim te činjenice halal također znači da u proizvodu nema nikakvih sastojaka štetnih po ljudsko zdravlje. Stoga je halal garancija da proizvod ne sadrži hormone, genetski modificirane organizme, antibiotike, i druge toksične sastojke. On također garantira vrhunske, sanitarno – higijenske standarde proizvodnje, te je definitivno garancija zdravstvene bezbjednosti hrane. Halal standard se u Klasu ne samo na papiru već i u praksi svakodnevno primjenjuje

Često smo u javnosti svjedoci raznih sumnjičenja za sve što se konzumira u ishrani, koja dolaze od onih koji nisu kvalificirani da donose stručne sudove o tome da li je nešto halal ili nije. Da li halal standard kada se usvoji od strane Agencije za certificiranje halal kvaliteta dopušta po Vašem mišljenju mjesta bilo kakvoj sumnji u ispravnost hrane po halal principima?

Halal standard kada se usvoji od strane Agencije za certificiranje halal kvalitete ne dopušta po mom mišljenju nikakve sumnje da je proizvod proizveden po halal principima jer, auditiranje kompanije sprovode veoma profesionalni i korektni auditori Agencije koji kroz ne najavljene i nenajavljene audite vrše kompletnu kontrolu procesa proizvodnje počev od nabave, skladištenja sirovina, procesa proizvodnje do skladištenja gotovog proizvoda. Provjeravaju ama baš sve faze nastanka proizvoda , HrACCP projekte, nadzor nad CCP (kritičnim kontrolnim tačkama). Osim navedenih aktivnosti Agencija za certificiranje halal kvalitete u suradnji sa nadležnim labaratorijama u BiH uzima uzorke sirovna i gotovih proizvoda i provjerava da li se u njima nalaze sastojci koji nisu halal – dozvoljeni muslimanima za konzumiranje.

Klas u svojoj paleti proizvoda ima nekoliko programa, šta se sve treba poduzeti pa da na kraju, tj. na prodajnoj polici imamo npr. halal brašno, hljeb, somun, tjesteninu, keks ili hurmašicu?

Prvi korak za proizvodnju halal proizvoda je nabavka sirovine po specifikaciji koja precizira da sirovina mora biti proizvedena u skladu sa halal i drugim standardima, kao npr. da pšenica mora imati certifikat da nije GMO, certifikat o sadržaju teških metala, pesticida, afla toksina, mikotoksini, radioaktivnost, mikrobiologija. Nakon izvršene nabavke odgovarajuće sirovine, one se skladište, i puštaju u proces proizvodnje poštivajući zahtjeve svih standarda koje Klas posjeduje (HALAL, HACCP, ISO 9001, ISO 14001). Proizvod se proizvodi u strogo kontrolisanim uslovima koji uključuju higijenu pogona, mašina i radnika. Pored interne kontrole, eksterne laboratorije Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Veterinarskog fakulteta, provode redovne kontrole zdravstvene ispravnosi Klasovih proizvoda.

Odgovornost i povjerenje su u svakom poslu imperativ. Klas je kompanija koja postoji već 112 godina. Kako Vi u Klasu uspijevate sa aspekta kvaliteta odgovoriti zahtjevima tržišta uopće, pa i halal tržišta kao takvog?

Klasove proizvode dnevno konzumira više od dva miliona potrošača, pa briga o kvalitetu i higijenskoj ispravnosti hrane zauzima ključno mjesto u poslovnoj politici naše kompanije. Svaki segment proizvodnog procesa, počev od nabave sirovina i repromaterijala, preko njihovog skladištenja, do same proizvodnje i isporuke gotovih proizvoda, savjesno prate vrhunski tehnolozi i radnici sa dugogodišnjim iskustvom.

Mi živimo s kupcima i pažljivo razmatramo njihove želje, primjedbe i sugestije. Kako bi kupci uvijek bili zadovoljni našim proizvodima i uslugama, svi uposlenici obavezni su tome dati puni doprinos. Redovno educiramo uposlenike o najsavremenijim metodama i tehnikama upravljanja kvalitetom i kontroli kvaliteta proizvoda.

Vasvija-Poljo-750x400


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh