BIZnews

London gradi biciklistički autoput

U cilju veće gradske mobilnosti u Londonu će uskoro biti sagrađen “biciklistički autoput”.

London - Twitter

Ova staza duga 30 kilometra, bezbjedno odvojena od ostalog saobraćaja, povezivaće predgrađa istočnog i zapadnog Londona.

“Trideset kilometara biciklističke staze između istočnog i zapadnog dijela grada koji će prolaziti pored Londonske kule, Vestminsterske palate i Hajd parka”, kazao je gradonačelnik britanske prijestonice Boris Džonson, najavivši početak radova za nekoliko sedmica, prenose “Nezavisne“.

Izgradnja “biciklističkog autoputa”, čiji se troškovi procjenjuju na 217 miliona evra, trebalo bi da bude završena 2016.

S osam miliona stanovnika, od kojih se polovina svakodnevno sliva u centar na posao, bilo je hitno potrebno pronaći neko rješenja kako bi se saobraćaj rasteretio i smanjilo zagađenje.

Široke četiri metra, trase autoputa za dvotočkaše će omogućiti voznju u oba smjera kao i preticanje. Džonson je najavio i trasu u pravcu sjever – jug, koja će biti duga oko pet kilometara.

“To će biti prava promjena za centar grada”, navode investitori.

Kao posljedica uvođenja 2003. godine naplate ulaska automobilom u centar grada, korištenje bicikla je udvostručeno u posljednjih deset godina.

Budući da za motorizovani pristup centru treba danas platiti 11,50 funti, razumljivo je što se sve veći broj stanovnika opredjeljuje za bicikl kao sredstvo prevoza.

Procjenjuje se da će nakon izgradnje najavljenih biciklističkih autoputeva broj korisnika bicikla do 2026. porasti na 1,5 miliona. Takođe, u Londonu razmišljaju o pretvaranju pojedinih tunela metroa, koji se više ne koriste, u podzemne biciklističke staze.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh