Biznis

Prihodi Federacije u maju pali za više od 40 posto

Zaustavljena je čak i uzlazna linija povećanja potrošnje prehrambenih proizvoda usljed straha od nestašica, kaže Hodži

Novac u BiH - 6yka.com

Federacija ulazi u najteži period ekonomske krize. Pokazuje to i saopćenje Vlade FBiH u kojem navode da su u maju ove godine prihodi od neizravnih poreza ostvareni u iznosu od 139,2 miliona maraka. To je u poređenju s naplatom u istom mjesecu prošle godine manje za 41,1 posto, odnosno za 97,3 miliona KM.

Ukupni prihodi
Negativi trend iz maja dodatno je utjecao na slabljenje ukupnih prihoda od početka godine. Prikupljena su 1.032,4 miliona KM, što je u odnosu na isto razdoblje 2019. godine manje za deset posto ili za 114,7 miliona KM.

Ekonomista Kadrija Hodžić kazao je za „Avaz“ da je smanjenje javnih prihoda od neizravnih poreza za 41,1 posto dramatičan podatak.

– Ostajanje mnogih porodica bez prihoda po prirodi stvari smanjuje potrošnju te stoga i prihoda na potrošnju i produbljivanje budžetskih deficita. Zaustavljena je čak i uzlazna linija povećanja potrošnje prehrambenih proizvoda usljed straha od nestašica, jer je najveći dio građana stvorio dovoljne zalihe. Sada ulazimo u najteži dio ekonomskih posljedica korona krize, jer je evidentno daljnje usporavanje ekonomskog rasta – pojasnio je Hodžić.

Dodao je da drugi val pandemije uzrokuje odsustva s posla zaposlenih, čak i aktivnih privrednih subjekata, a na to se nadovezuje poremećaj trgovačkih lanaca koji donosi smanjenje uvoza mnogih proizvoda.

– Nije sporno da će novac Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) biti potrošen za krpljenje ovih budžetskih deficita, već što će još trebati dodatnog novca. S obzirom na to da je već sada sasvim izvjesno da će pandemija trajati i u drugoj polovini ove godine te da izostaju ozbiljnije mjere poticaja realnog sektora, zaduživanje će biti nastavljeno u ovoj i sljedećoj godini – smatra Hodžić,piše Avaz

Budžetska praznina
Prema njegovim riječima, odobreni aktuelni kredit MMF-a neće biti dovoljan čak ni da se zatvori budžetska praznina u ovoj godini.

– Namjena aktuelnih zaduženja od MMF-a za isplatu socijalnih izdvajanja, naročito isplatu penzija i jačanje zdravstvenog sistema, poremećena je političkom trakavicom oko raspodjele aktuelnog kredita. Logika političkih podjela nametnula je nacionalne i stranačke kriterije raspodjele ovih sredstava, a neophodna je fiskalna podrška porodicama i firmama koje su pogođene pandemijom koja bi trebala biti ciljana, privremena i transparentna – istakao je Hodžić.

Kantonima i općinama manje novca
– Od ukupnog iznosa budžetu FBiH pripalo je 50,4 miliona KM, što je u odnosu na godinu ranije manje za 35,2 miliona KM. Dio za raspodjelu kantonalnim budžetima iznosio je 71,3 miliona KM i manji je za 49,8 miliona KM, dok je dio namijenjen općinskim i gradskim budžetima iznosio 11,7 miliona KM, što je za 8,2 miliona KM manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine – navodi se u informaciji Vlade FBiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh