BIZnews

Najstariji milijarder na svijetu: Ima 100 godina i svakog dana ide na posao

SINGAPUR – Najstarijem milijarderu na svijetu, stogodišnjem Čangu Junu Čungu, svi bi oprostili lagodan život i uživanje u penziji, ali on poslije 80 godina i dalje radi.

dolari - Nezavisne

Ostajanje kod kuće za osnivača kompanije Pacific International Lines (PIL) nije opcija. Iako je poziciju direktora prepustio svom sinu Teu Siongu Sengu ranije ove godine, stogodišnji Singapurac i dalje insistira da ide na posao svaki dan.

“To je moja navika”, kazao je Čung za CNBC.

On kaže kako posjećuje firmu svakodnevno kako bi prošao kroz sve operacije i provjerio svaki odsek.

“Svaki dan pišem sve svoje aktivnosti u dnevnik. Jednostavno ne mogu da budem kući, bude mi jako dosadno”, dodaje Čung koji je PIL osnovao davne 1967. godine.

Njegov sin Teo kaže kako se barem dva puta dnevno konsultuje s ocem oko određenih odluka i vođenja kompanije sa gotovo 18.000 zaposlenih.

“U svakom poslu, naročito vođenju brodarske kompanije, nailazite na razne probleme, od političkih, tehničkih, do nesreća. Ostati smiren i zaboraviti na temperament u ovom poslu je najvažnije, a to je ono što sam naučio od svog oca i još učim od njega”, kaže Seng,pišu Nezavisne

Stogodišnji Čung kaže kako ga je dobro mentalno zdravlje održavalo srećnim sve ove godine.

“Nikada ne gubim živce. Ne mogu to. Kada izgubite živce, jednostavno se ne možete kontrolisati”, priča Čung.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh