Biznis

Sparkasse Bank nudi kreditnu liniju EU/EBRD-a za podizanje konkurentnosti srednjih i malih preduzeća uz grant do 15%

Sparkasse Bank nudi kreditnu liniju EU/EBRD-a za podizanje konkurentnosti srednjih i malih preduzeća uz grant do 15%

Nedim Alihodžić - Haber.ba

Uz kredit se može odobriti i grant do 15% od ukupne investicije, koji se isplaćuje po okončanju projekta i verifikaciji konsultanata EU/EBRD-a.

Svrha kreditne linije je povećanje sposobnosti malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini u pristupu i suočavanju sa konkurencijom na tržištu Evropske unije.

Krediti su namijenjeni preduzećima koja prema EU standardima spadaju u mikro, mali i srednji biznis te imaju maksimalno 249 uposlenih i 50 miliona Eura godišnjeg prometa. Maksimalan iznos pojedinanih kredita može biti 1 milion Eura, uz rok otplate od minimum 18 mjeseci. Za kredit mogu aplicirati preduzeća koja su registrovana i primarno posluju u BiH, nisu u većinskom vlasništvu javnog sektora i djeluju nezavisno. Cijena kredita se formira prema individualnim uslovima preduzeća i procjeni kvalitete projekata, a u skladu sa aktuelnim tržišnim cijenama.

Detalji o uslovima EBRD-a o prihvatljivosti projekata i preduzeća za ovu kreditnu liniju na www.sparkasse.ba.

Na jučerasnjem predstavljanju ovog programa podrške srednjim i malim preduzećima u organizaciji EU/EBRD
u Unitic Business Centru u Sarajevu, izvršni direktor Sparkasse Bank Nedim Alihodžić osvrnuo se na uspješnu realizaciju prošle kreditne linije istog tipa, okončane 2012. godine:

“Aktivna kreditna politika Sparkasse Bank je načelno u funkciji stvaranja nove vrijednosti u realnom sektoru BiH, a ovakve kreditne linije su vrlo ciljana podrška preduzećima kako bi uspješnije konkurirala i van granica BiH.

U prošloj kreditnoj liniji koju smo plasirali iz sredstava EBRD-a, pušteno je u opticaj oko 10 miliona kreditnog novca,
a preduzećima je odobreno 1,5 miliona KM granta. Najveći uspjeh za naše klijente i nas je činjenica da se svi ovi krediti ukategoriji kvalitetnih kredita i uredno se otplaćuju, što znači da preduzeća koja ih koriste uspješno posluju.

Prema preliminarnim analizama iznesenim na ovom skupu, 11 preduzeća, koja su koristila prethodnu liniju preko
Sparkasse Bank, su u protekle tri godine povećala prihode za oko 70% i broj uposlenih za 50%, što je donijelo oko
320 novih radnih mjesta u privredi.

Ovakvi rezultati trebaju bh. privredi, i jasno je da će Sparkasse Bank biti dijelom ovakvih projekata i ubuduće“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh