Noviteti

Auto kompanije planiraju da ulože 1,2 biliona dolara u električna vozila

Najveći svjetski proizvođači automobila planiraju da potroše skoro 1,2 biliona dolara do 2030. godine na razvoj i proizvodnju miliona električnih vozila (EV), baterija i sirovina za podršku toj proizvodnji, prema Rojtersovoj analizi javnih podataka i projekcija koje su objavile te kompanije.

Električna vozila - nezavisne.com

Iznos planiranih investicija u električna vozila prevazilazi prethodne procjene britanske agencije i više je nego dupliran u odnosu na računicu objavljenu prije samo godinu dana, piše Tanjug.

Kako bi se stekao pojam o kolikom obimu ulaganja je reč, Rojters navedeni iznos poredi sa tržišnom kapitalizacijom Alfabeta, matična kompanije Googla i Vaimoa, koja iznosi 1,3 biliona dolara.

U planovima proizvođača automobila predviđa se proizvodnja 54 miliona vozila na baterije do 2030. godine, što predstavlja više od 50 posto ukupne proizvodnje elektičnih automobila, napominje se u analizi.

Da bi podržali toliki broj električnih vozila, automobilske kompanije i njihovi partneri u segmentu baterija planiraju da instaliraju 5,8 teravat-sati proizvodnih kapaciteta za baterije do 2030, prema podacima britanske firme Benčmark Mineral Intelidžens i proizvođača.

S planovima predvodi kompanija “Tesla”, čiji je glavni izvršni direktor Ilon Mask iznio hrabar plan za izgradnju 20 miliona električnih vozila do 2030. godine, što iziskuje, prema procjenama, tri teravat-sati baterija. Mask je izjavio da “Tesla” već radi na platformi za proizvodnju manjih vozila koja će koštati upola manje od modela 3 i modela Y.

Mada “Tesla” nije potpuno otkrio svoje planove potrošnje, takav eksponencijalni rast – povećanje od 13 puta u odnosu na procjenjenih 1,5 miliona vozila za koje se nada da će prodati ove godine – koštaće stotine milijardi dolara, prema Rojtersovoj analizi finansijskih podataka te kompanije i predviđene globalne tražnje za električnim vozilima i proizvodnje baterija i minerala za baterije.

Njemački Volkswagen, iako zaostaje za “Teslom”, ima ambiciozne planove do kraja decenije, ciljajući ulaganja od preko 100 milijardi dolara za izgradnju svog globalnog EV portfelja, dodavanjem novih “gigafabrika” baterija u Evropi i Sjevernoj Americi i obezbjeđenjem zaliha ključnih sirovina.

Japanska Toyota Motor korporacija namjerava da uloži 70 milijardi dolara u elektrifikaciju vozila i povećanje proizvodnje baterija i očekuje da će prodati najmanje 3,5 miliona baterijskih električnih modela (BEV) do 2030. Planira najmanje 30 različitih modela BEV-a i očekuje da će cijeli asortiman Leksusa prebaciti na električne akumulatore tokom tog perioda.

Kompanija Ford Motor takođe nastavlja da povećava potrošnju na nove modele EV, sada na 50 milijardi dolara, i planira najmanje 240 gigavat-sati kapaciteta za baterije sa svojim partnerima, jer ima za cilj da proizvede oko 3 miliona BEV-a do kraja ove decenije, što je polovina od njegove planirane proizvodnje električnih automobila.

Mercedes-Benz je izdvojio najmanje 47 milijardi dolara za razvoj i proizvodnju električnih vozila, a skoro dvije trećine od toga namijenjeno je povećanju njegovih globalnih kapaciteta za baterije na više od 200 gigavat-sati.

Kompanije BMW, Stelantis i General Motors pojedinačno planiraju da potroše najmanje po 35 milijardi dolara na električna vozila i baterije. Stelantis je iznio najagresivniji program za baterije – planira kakacitete od 400 gigavat-sati s partnerima do 2030. godine, uključujući četiri fabrike u Sjevernoj Americi, piše Rojters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh