Noviteti

Xiaomi uskoro predstavlja svoj prvi automobil

​Suprotno očekivanjima, Xiaomi će već ove godine predstaviti svoj prvi automobil.

Xiaomi uskoro predstavlja svoj prvi automobil - Shanghai HVST Automobile Design promo

Doduše, biće to prototip, ali navodno potpuno funkcionalan, što je iznenađenje s obzirom na to da je kompanija prije nešto više od pola godine otkrila svoje namjere u automobilskoj industriji.

Premijera je zakazana za avgust, saznaje Sina Tech. Prema dosadašnjim informacijama, iza dizajna prvog Xiaomi četvorotočkaša stoji Shanghai HVST Automobile Design, koji iza sebe već ima vrlo uspješna dizajnerska rješenja.

Pretpostavlja da bi Xiaomi auto mogao da liči na njihov koncept WM Maven.

Program razvoja automobila pokrenut je u martu prošle godine, a objavljeno je da je inicijalno u projekat uloženo 1,5 milijardi dolara, ali i da će se u narednih 10 godina uložiti još 10 milijardi USD.

Fabrika će uz pomoć partnera biti otvorena u Pekingu, a kada bude gotova imaće godišnji kapacitet od 300.000 automobila.

Početak proizvodnje očekuje se 2024. godine. Xiaomi planira da ukupno lansira četiri modela, prenosi b92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh