Noviteti

Goodyear povlači gume proizvedene prošlog milenijuma?

Na prvi pogled ovo djeluje kao satirična vijest, ali nije.

Goodyear - iStock

Naime, juče je Goodyear objavio da će predmet opoziva biti 173 hiljade guma koja se koriste na rekreativnim vozilima (kamperima) iz serije G159, uslijed rizika od potencijalnog katastrofičnog odvajanja gazećeg sloja. Istini za volju, ovaj epilog je rezultanta pritiska na proizvođača, a koji su izvršili američki regulatorni organi.

Američko Nacionalno tijelo zaduženo za bezbjednost saobraćaja (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA) je otvorilo preliminarnu istragu kako bi razmotrilo optužbe koje su isplivale u tužbenim zahtjevima oštećenih lica, a u kojima je navođeno da su se dogodili brojni udesi kampera koji su donijeli i fatalne ishode i povrede, a koji su uslovljeni defektnim pneumaticima.

NHTSA je u februaru zamolila upravu Goodyeara da opozove gume, što je kompanija odbila u martu, navedeno je u prijavi povlačenja koju je podnio američki proizvođač. Sada Goodyear kaže da se saglasio s prijedlogom nadležnog organa “kako bi ublažio brige da bi neke od navedenih guma i dalje mogle biti u upotrebi.”

Goodyear je u saopštenju izdatom juče, tvrdio da “nema bezbjednosnih nedostataka” u povučenim gumama i rekao da je malo njih ostalo na putu. Firma je saopštila da će povući pneumatike, koji su posljednji put proizvedeni 2003. godine, “kako bi se pozabavili rizicima koji se pokazuju kada se guma koristi u nedovoljno napumpanom ili preopterećenom stanju” na kamperima.

NHTSA je takođe insistirala i na tome da oni koji još uvijek eventualno koriste ove gume, prekinu s tom praksom, navodeći da je moguće da ih još uvijek ima na vozilima, s obzirom na to koliko rijetko se uopšte koriste kamperi tokom godine. Inače, reakcija tijela NHTSA je inicirana na temelju deset pritužbi kupaca, od kojih su se dva ticala saobraćajne nezgode nastale na temelju otpalog gazećeg sloja na pneumatiku koji je sada predmet opoziva.

Pride, iz regulatornog tijela navode da je guma iz serije G159 bila povod za pokretanje čak “41 tužbe u kojoj su se pominjali 98 smrtnih ishoda i povreda, u periodu od 1999. do 2016. godine”. U pismu koje je agencija uputila Goodyearu se kaže i “da se čini da je kompanija svjesna bezbjednosnog rizika, ali da nije pokrenula opoziv još početkom 2002. godine.”

NHTSA je objavila da je Goodyear u ziheraškom maniru dobijao presude suda koje su zabranjivale objelodanjivanje detaljnih informacija o defektnim gumama i pokrenutim sporovima.

Kako bilo, sada će distributeri pneumatika marke Goodyear zamijeniti o trošku kompanije problematične gume i podijeliti vaučere od 60 američkih dolara. Za one koji nisu u prilici da ugrade ponuđene gume na svoje kampere, Goodyear će obezbjediti kompenzaciju u iznosu od 500 dolara.

Za kraj još da kažemo da su gume iz serije G159 prodavane u dimenziji: 275/70R22.5, prenosi AutoRepublika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh