Noviteti

Austrija planira oduzimanje auta nesavjesnim vozačima

Odbor za saobraćaj austrijskog parlamenta usvojio je izmjenu zakona o saobraćaju, koji predviđa veće kazne za vozače koji ne poštuju ograničenje brzine, a omogućava ubrzavanje procesa oduzimanja registarskih tablica i ključeva automobila.

Automobili - Ilustracija / Pexels

Na osnovu izmene Zakona, policija ima mogućnost da nesavjesnim vozačima, koji su dio ilegalne “tjuning” scene gradskih trka, a u većoj mjeri prekrše ograničenje brzine, izreknu značajno višu novčanu kaznu, pošto je okvir povećan na do 10.000 eura.

Izmjena zakona povećala je i minimalne kazne, a i uvodi mogućnost policiji da na licu mjesta oduzme registarske tablice, objasnila je ministarka saobraćaja Leonore Gevesler.

Za ilegalno “prerađene” automobile prevdiđena je minimalna kazna u visini od 300 evra, koja može da se naplati na licu mjesta.

Nakon Odbora za saobraćaj samo još gornji i donji dom parlamenta treba u maju da usvoje zakon.

Pokrajine Beč, Koruška i Salcburg već su najavile da će uspostaviti posebne jedinice za borbu protiv ilegalnih trka.

Takozvana “rodraner” i “tjuning” scena u Austriji je proteklih godina značajno porasla.

Grupe su veoma aktivne i odlično umrežene.

Oni organizuju ilegalne trke u gradskim srediniama, i time ugrožavaju stanovništvo, ukazuje policija, piše Tanjug.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh